Kuva:

Suomen pysyvä edustusto Euroopan Unionissa (EUE) on avainasemassa Suomen EU-politiikan toteuttamisessa. Edustusto ajaa Suomen etuja EU:n päätöksenteossa hallituksen ohjeiden pohjalta sekä raportoi ja välittää tietoa Suomeen.

EUE-kolumneja kirjoittavat Suomen edustuston asiantuntijat.

EUE-kolumni 10.8.2017

EUE-kolumni: Rajatarkastus uusiksi – EU-rajoille tulossa tiukempi kontrolli

Pääsevätkö Ivan ja Mary Ruisrockiin vuonna 2025 vai pysähtyykö matka EU:n tehostuviin tarkastusprosesseihin? EU kehittää rajavalvontaa liikkumisen ja turvallisuuden parantamiseksi sekä laittoman oleskelun ehkäisemiseksi. Tulevaisuudessa viisumivelvollisen Ivanin ja viisumivapaan Maryn matkaan liittyy uusia vaiheita ennen kuin he voivat tanssia Ruisrockissa.

MUUTAMAN VUODEN KULUTTUA, 2020-luvun alussa otetaan EU-rajoilla käyttöön kaksi uutta järjestelmää. Kolmansien maiden kansalaisten rajanylitykset rekisteröidään rajaylitystietojärjestelmällä, johon sisältyvät myös matkustajien biometriset tiedot eli kasvokuva ja sormenjäljet. Tästä Entry/Exit-järjestelmästä (EES) on jo sovittu EU-jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin kesken. Lisäksi neuvotteluja käydään viisumivapaita kolmansien maiden kansalaisia koskevasta ennakkorekisteröitymis- ja matkustuslupajärjestelmästä (ETIAS). Se vastaa Yhdysvaltojen jo käyttämää ESTA-järjestelmää.

Matti Pitkäniitty on rajaturvallisuudesta,Schengen-alueesta ja viisumeista vastaava erityisasiantuntija Suomen pysyvässä EU-edustustossa.

MUTTA KATSOTAAN MITEN Ivanin ja Maryn matka sujuu ensi vuosikymmenellä. Viisumivelvollinen Ivan tarvitsee matkaansa perinteisen viisumin, sillä ainakaan toistaiseksi EU:lla ei ole e-viisumia. Hakija täyttää yksityiskohtaisen viisumihakemuksen ja tuo passinsa viisumikeskukseen. Samalla hakemukseen liitetään myös valokuva ja sormenjäljet. Viisumiprosessi käynnistyy kun 60 euron viisumimaksu on maksettu ja viimeistään 15 päivän kuluttua Ivan saa takaisin viisumitarralla varustetun passinsa.

VIISUMIVAPAA MARY PUOLESTAAN istuu kotisohvalla ja täyttää netissä ETIAS-hakemukseen henkilö- ja passitietonsa. Lisäksi hänen on vastattava muutamaan kysymykseen, joilla selvitetään rikostaustaa ja aiempia käännytyksiä. Maksettuaan verkossa muutaman euron ETIAS-maksun Maryn hakemuksen käsittely käynnistyy ja Mary voi syventyä kiinnostavampiin aiheisiin. Tieto useamman vuoden voimassa olevasta ETIAS-luvasta kolahtaa Maryn sähköpostiin viimeistään kolmen päivän kuluessa.

LUPAPROSESSIN AIKANA MOLEMPIEN hakemukset tarkastetaan erilaisista rekistereistä, joihin on tallennettu muun muassa rikollisten sekä kadonneiden matkustusasiakirjojen tietoja. Maryn tarkastukset tehdään hänen antamillaan tiedoilla, mutta Ivanin sormenjälkien avulla voidaan myös tarkastaa, ettei hän ole aiemmin matkustanut tai syyllistynyt rikoksiin jollain toisella nimellä tai identiteetillä.

TAVANOMAISISTA FESTARIMATKAILIJOISTA POIKETEN sekä Mary että Ivan saapuvat Suomeen lentäen. Schengen-ulkorajan ylittävillä lennoilla lentoyhtiö tarkastaa Ivanin passista viisumin voimassaolon ja Maryn ETIAS-lupa tarkastetaan tietojärjestelmistä rajoitetulla rekisterikyselyllä. Lisäksi molempien oikeus lyhytaikaiseen oleskeluun tarkastetaan Entry/Exit-kyselyllä, sillä 2020-luvulla passeja ei enää leimata.

RAJANYLITYSPAIKALLA RAJATARKASTUS TEHDÄÄN Entry/Exit-järjestelmällä, johon tallennetaan jokaisen rajat ylittäneen kolmannen maan kansalaisen tiedot sekä alueelle saapumis- ja poistumisajat. Lisäksi Maryn puuttuva biometriikka tallennetaan tarkastuksen yhteydessä, jotta hänet voidaan jatkossa tunnistaa varmemmin. Järjestelmä myös nopeuttaa rajatarkastusta, kun käytettyjä oleskelupäiviä ei tarvitse enää laskea leimoista. Kun erilaisten EU:n tietojärjestelmien yhteensopivuus toimii, myös erilaiset rekisterikyselyt sujuvat nopeasti ja varmasti.

RUISROCK-YLEISÖN HYPPIESSÄ BASSON tahdissa, harva ajattelee, että muun muassa uusien järjestelmien avulla viranomaiset ovat tehneet lukuisia tarkastuksia, jotta kaikkialta maailmasta saapuva suuri yleisö voi pitää hauskaa mahdollisimman turvallisesti. Joukossa tanssivat Mary ja Ivan ovat juuri ne henkilöt joita he väittävät olevansa, eikä ole syytä epäillä, että heillä olisi pahoja aikeita. Hyvää festarikesää myös 2020-luvun nuorille!

 

Kirjoittaja: Matti Pitkäniitty, rajaturvallisuudesta, Schengen-alueesta ja viisumeista vastaava erityisasiantuntija suomen pysyvässä EU-edustustossa.

Kirjoittajasta

EUEkirjoittaja

EUE-kolumneja kirjoittavat Suomen pysyvän EU-edustuston asiantuntijat.