Kuva: Euroopan Unioni, 2017

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker viimeistelee Euroopan unionin tila -puhettaan Euroopan parlamentin täysistuntosalissa Strasbourgissa juuri ennen h-hetkeä.

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 14.9.2017

Puheenjohtaja Junckerin linjapuhe: Yhden nopeuden EU

Euro käyttöön joka maahan, jäsenmaita edustavan neuvoston ja komission puheenjohtajan tehtävien yhdistäminen, Romania ja Bulgaria ja Kroatiakin Schengeniin, ylikansallisia meppiehdokkaita. Nämä ovat poimintoja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin 13. syyskuuta 2017 pitämästä linjapuheesta. Ei siis ihme, että teksti on ollut viikon puheenaihe EU-piireissä.

Eurooppalaisissa lehdissä Junckerin puhetta on pidetty kunnianhimoisena ja sen on arvioitu vievän unionia kohti yhtenäistä liittovaltiota (mm. Financial Times, Liberation, FAZ).  EU-asioihin keskittyvä Politico tiivisti puheen kolmeen kohtaan: ”Yksi nopeus, yksi valuutta, yksi puheenjohtaja”. Saksalaisen laatulehti Frankfurter Allgemeinen otsikko oli myös kolmiosainen, sen mukaan Juncker tavoittelee ”Mehr Euro, mehr Brüssel, mehr Geld” eli lisää euroa, lisää Brysseliä ja lisää rahaa.

Useat mediat (mm. belgialainen Le Soir, saksalaiset Spiegel Online ja Tagesanzeiger) nimesivät keskiviikkoaamun puheen Junckerin ”viimeiseksi mahdollisuudeksi”. Vuoden kuluttua Juncker on jo väistyvä puheenjohtaja, jolla ei ole enää aikaa viedä uudistuksia eteenpäin. Nytkään aikaa ei ole paljon, sillä Euroopan parlamentin kyky ottaa uusia esityksiä käsittelyyn alkaa hiipua jo vuoden 2018 alussa.

Yli tunnin kestänyt puhe – ranskaksi, englanniksi ja saksaksi – sisälsi ison joukon esityksiä, joista osa tuli yllätyksenä EU-eksperteillekin. Jäsenmaiden johtajat poimivat kukin esityksestä omat suosikkinsa.  Italiassa noteerattiin Junckerin kehut muuttoliikkeen hoidosta (mm. uutistoimisto ANSA), Liettuassa huomattiin maininta tulevista satavuotisjuhlista, Itävallassa keskityttiin puheen tiukkaan tekstiin Turkista (mm. Der Standard) jne.

Unkarin ulkoministeri kertoi Reutersin haastattelussa, että yritys kerätä lisää valtaa EU:lle on umpikuja. Hollannin pääministeri Rutte puolestaan kuvasi visionääri-Junckeria romantikoksi. Monesta muustakin jäsenmaasta löytyy vahvoja epäilyjä liittovaltiokehityksestä, vaikkei kaikilla ollut yhtä kiire torpata Junckerin visioita.

Lue tai katso koko puhe komission sivuilta.

Kirjoittaja: Leena Brandt (lehdistöneuvos, Suomen pysyvä edustusto Euroopan Unionissa, EUE)