Kuva: European Union
Uutinen 23.10.2017

Uutta potkua Eurooppa-neuvoston työhön

EU-maiden päämiesten kaksipäiväinen huippukokous Brysselissä huipentui keskusteluun Eurooppa-neuvoston uusista työmuodoista. Suomen pääministeri Juha Sipilä on suunnitelmaan tyytyväinen ja niin näyttävät olevan muutkin. ”Puheenjohtaja Tuskin työohjelma sai vahvan tuen EU-mailta, odotin kriittisempääkin puhetta”, arvioi pääministeri Sipilä kokouksen jälkeen.

EU-johtajien vaikutusvaltainen trio keskusteli kokouksen aikana: liittokansleri Angela Merkel, pääministeri Theresa May ja presidentti Emmanuel Macron. Kuva: EU

Työohjelman mukaan päämiehet ovat jatkossa koolla jonkin verran aiempaa useammin, käyvät tarkemmin läpi sovittujen asioiden toteutusta ja toisaalta sallivat myös visiointia. ”Meidän on hyvä keskustella teemoista myös vapaasti ja siten yrittää ymmärtää toisiamme.”

Varsinkin brittimedia puhui tämänkin huippukokouksen yhteydessä ”Brexit-huippukokouksesta” ja pääministeri Theresa Mayn roolia kuvattiin vaikeaksi. Toisena kokouspäivänä käytiin EU27-päämiesten kesken pitkä keskustelu, mutta lopputulos oli odotettu. Brittieron ensimmäinen vaihe jatkuu, muusta ei neuvotella, mutta EU27 alkaa sisäisesti valmistella siirtymistä eteenpäin. Joulukuun Eurooppa-neuvostossa nähdään onnistuuko se jo tämän vuoden puolella. ”Kaikki korostavat, että EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta pitää tulla hyvä, mutta toisaalta kyllä siinä pitää näkyä, että Britannia on jatkossa EU:n ulkopuolella”, kuvasi Sipilä suomalaistoimittajille.

Ensimmäisen kokouspäivän aiheina olivat mm. muuttoliike, digitalisaatio, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistaminen sekä Turkki-suhteet. Digitalisaatiota koskevassa keskustelussa Suomi esitti, että EU:lle luotaisiin tekoälystrategia. Suomen aloitteesta neuvoston päätelmiin kirjattiin, että Euroopan komissio valmistelee lähikuukausina, miten EU voisi edetä parhaiten tekoälyn hyödyntämisessä.

Suomi kertoi myös tehneensä poliittisen päätöksen osallistumisesta pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön (PRY) EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamiseksi. Mukaan on todennäköisesti lähdössä yli 20 EU-maata. Suomea kiinnostaa esimerkiksi kyberyhteistyön syventäminen, miehittämättömät ilma-alukset, satelliittiyhteistyö ja meriturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Eurooppa-neuvoston päätelmät 19.10.2017 suomeksi

Eurooppa-neuvoston päätelmät 20.10.2017 (artikla 50) suomeksi

Suomi vauhdittaa tekoälyn hyödyntämistä EU:ssa. Pääministeri Sipilän tiedotustilaisuudet 19.10.2017

EU-johtajien asialista, Bratistalavan toteutusraportti ja Tuskin kutsukirje 17.10.2017