Kuva: Ladislav Tsvetkov
Uutinen 20.12.2017

EU-puheenjohtajamaa Bulgaria haluaa lähentää Länsi-Balkania Euroopan unioniin

Kun Viron puolivuotiskausi Euroopan unionin puheenjohtajamaana päättyy vuodenvaihteessa, tarttuu viestikapulaan Bulgaria. Maa toimii EU-puheenjohtajamaana nyt ensimmäistä kertaa. Bulgaria liittyi Euroopan unioniin vuonna 2007.

 

Puheenjohtajamaa johtaa ministerineuvostojen (lukuunottamatta ulkoasiainneuvostoa) ja niitä valmistelevien virkamiestyöryhmien työtä. Työryhmät valmistelevat EU:n päätöksiä ja tulevaa lainsäädäntöä, joista ministerit päättävät ministerineuvostoissa.

Länsi-Balkan, maahanmuutto ja nuoret

Yhdeksi puheenjohtajuutensa painopisteistä Bulgaria nostaa Länsi-Balkanin maiden EU-lähentymisen. Bulgaria haluaa selkeän ja realistisen toimintasuunnitelman jokaiselle Länsi-Balkanin (Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Kroatia, Makedonia, Montenegro ja Serbia) maalle. Bulgarialle alue on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti läheinen ja tärkeä.

Länsi-Balkanin maista vain Kroatia on toistaiseksi EU-jäsen. Montenegro ja Serbia käyvät jäsenyysneuvotteluja. Albania ja Makedonia ovat ehdokasmaita. Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo ovat mahdollisia tulevia hakijamaita.

Lisäksi Bulgaria painottaa kaudellaan turvallisuutta ja maahanmuuttokysymyksiä. Se tavoittelee jäsenvaltioiden yhteistä näkemystä muun muassa EU:n turvapaikkapolitiikasta.

Bulgaria jatkaa Viron linjalla painottamalla myös digitaalisten sisämarkkinoiden tärkeyttä ja nuorten osallistamista.

Triotyöskentely tuo jatkuvuutta

Bulgaria on osa puheenjohtajuustrioa, joka on tehnyt oman ohjelmansa puoleksitoista vuodeksi. Mukana ovat olleet kohta kautensa päättävä Viro, Bulgaria sekä vuoden 2018 jälkipuoliskon puheenjohtajamaa Itävalta.

Seuraavassa triossa on mukana myös Suomi, joka aloittaa puheenjohtajakautensa heinäkuussa 2019. Suomen kanssa triossa ovat mukana Kroatia ja Romania.