Kuva:
Uutinen 7.5.2018

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta ympäri Suomea

Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällainen sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Tänä vuonna Eurooppa-päivän suomalainen päätapahtuma järjestetään Oulussa 9.5. Päivän teemana on ”Tekeillä huomisen EU”.

Myös Helsingissä tapahtuu Eurooppa-päivänä. Narinkkatorilla on tapahtumia aamusta alkaen.

Tämän lisäksi monessa muussakin kaupungissa juhlistetaan Eurooppa-päivää monenlaisella ohjelmalla.