Bild:
Nyheter 8.5.2018

Europadagen firas runtom i Finland den 9 maj

Europadagen firas varje år den 9 maj. Det är en dag för europeisk fred och gemenskap. Det är också årsdagen för den så kallade Schumandeklarationen. År 1950 höll Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman ett tal där han föreslog ett nytt politisk samarbete i Europa som skulle göra krig mellan de europeiska nationerna omöjligt.

Schumans tanke var att skapa ett europeiskt organ för gemensam förvaltning av kol- och stålproduktionen. Fördraget om Europeiska kol- och stålgemenskapen undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses ha lagt grunden för dagens Europeiska union.

I Finland ordnas Europadagens huvudevenemang i år i Uleåborg den 9 maj. Dagens tema är ”Morgondagens EU”.

Det händer också i Helsingfors på Europadagen. På Narinken är det program ända från morgonen.

Också i flera andra städer firas Europadagen på olika sätt.

Du hittar hela programmet (på finska) på webbplatsen för Finland i Europa rf.

Europadagen har firats i Finland sedan vi blev medlem i EU 1995.