Kuva: Euroopan unioni
Uutinen 18.5.2018

EU-mailta vahva tuki Länsi-Balkanin maiden eurooppalaiselle perspektiiville

Valtioneuvoston viestintäosasto  17.5.2018

TIEDOTE 258/2018 EU-mailta vahva tuki Länsi-Balkanin maiden eurooppalaiselle perspektiiville

EU:n ja kuuden Länsi-Balkanin maan johtajat keskustelivat yhteyksien kehittämisestä ja turvallisuudesta torstaina 17. toukokuuta Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa järjestetyssä huippukokouksessa.

Kuva: Euroopan unioni

 

Kokouksen päätteeksi EU-maat antoivat julkilausuma, jossa todettiin Länsi-Balkanin maiden sitoutuminen eurooppalaisiin arvoihin ja vahvistettiin EU:n tuki Länsi-Balkanin eurooppalaiselle tulevaisuudelle. EU:n laajentuminen ei ollut kuitenkaan kokouksen varsinaisena aiheena.

 

– Jo ennen jäseneksi liittymistä EU on Länsi-Balkanin maiden paras kumppani. Voimme tarjota pääsyn EU:n sisämarkkina-alueelle, tukea uudistusten tekemistä sekä tarjota muutenkin hyvää yhteistyötä, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

 

Huippukokous pyrki vahvistamaan EU:n ja Länsi-Balkanin konkreettista yhteistyötä, ja tuomaan sitä kautta alueelle vaurautta ja kehitystä.

 

– Erilaisten yhteyksien kehittäminen alueidemme välille luo uusia mahdollisuuksia niin yrityksille kuin kansalaisillekin. Varsinkin digitaalisten yhteyksien kehittäminen on yksi prioriteeteistämme EU:ssa. On tärkeää pitää Länsi-Balkanin maat mukana, pääministeri Sipilä totesi.

 

Päämiehet keskustelivat myös alueen turvallisuudesta. Suomi on korostanut, että hybrdiuhkien vastustuskyvyn kehittäminen on tärkeää myös Länsi-Balkanin maissa. Hybridivaikuttamisen tunnistaminen on ensimmäinen askel sen vastustamiseen. On tärkeää herättää tietoisuutta näistä kysymyksistä – kuten Helsingissä sijaitseva EU- ja NATO-maiden hybridikeskuskin tekee.

 

Kokouksen julkilausuma Eurooppa-neuvoston sivuilla (en,pdf)

 

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia