Kuva: Euroopan komissio
Uutinen 18.10.2018

EU valmis jatkamaan neuvotteluja Britannian kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.

Tiedote 483/2018 EU valmis jatkamaan neuvotteluja Britannian kanssa

EU pyrkii edelleen saamaan aikaan Britannian kanssa toimivan erosopimuksen, joka varmistaa maan hallitun eron Euroopan unionista aiemmin sovitussa aikataulussa. Asia oli esillä, kun 27 EU-maan johtajat kokoontuivat keskiviikkona 17. lokakuuta alkaneeseen huippukokoukseen Brysselissä. Suomea edusti pääministeri Juha Sipilä.

Ilman Britanniaa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kuuli illan istuntonsa alussa hetken Britannian pääministeriTheresa Mayn näkemyksiä, ja sai sen jälkeen EU:n pääneuvottelija Michel Barnierin tilannekatsauksen neuvotteluiden etenemisestä. Tässä lokakuun Eurooppa-neuvostossa oli alun perin määrä saada valmiiksi Britannian erosopimus, mutta etenkin Irlannin rajaa koskeva kysymys on edelleen ratkaisematta. Britannia on pyytänyt aikalisää neuvotteluihin.

”Oli odotettavissa, että erosopimusta koskevien neuvotteluiden loppusuorasta tulee haastava – varsinkin Britannian sisäpoliittisen tilanteen vuoksi”, pääministeri Sipilä totesi.

”EU suhtautuu neuvotteluihin edelleen rakentavasti. Neuvotteluiden venyminen marraskuulle ei vielä ole ongelma. Niitä on kuitenkin jatkettava heti, kun Britannia on valmis”, pääministeri Sipilä lausui.

Vasta kun erosopimus on valmis, voidaan alkaa neuvotella EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Britannian eron EU:sta on määrä astua voimaan 30.3.2019, jolloin päättyy eroneuvotteluihin varattu kahden vuoden määräaika.

”Tässä vaiheessa ei ole mitään syytä lähteä neuvottelemaan järjestelyistä siltä varalta, että sopimusta ei tule. Nyt on tärkeintä keskittyä siihen, että saamme aikaan toimivan erosopimuksen”, pääministeri Sipilä sanoi.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia