Kuva: Euroopan komissio
Uutinen 19.10.2018

EU-huippukokous edisti varautumista hybridi- ja kyberiskuihin

Valtioneuvoston viestintäosasto 18.10.2018.
Tiedote 487/2018

Brysselissä torstaina 18. lokakuuta kokoontunut Eurooppa-neuvosto edisti EU:n valmiutta vastata kyberoperaatioihin talous- ja muilla pakotteilla. EU-maiden päämiehet käsittelivät huippukokouksessaan myös muita EU:n sisäiseen turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä sekä muuttoliikettä. Ulkosuhdeasioissa keskityttiin yhteistyön tiivistämiseen Afrikan kanssa. Euro-maiden erillinen eurohuippukokous sai tilannekatsauksen Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU:n) kehittämisestä.

”Salisburyn isku ja kyberhyökkäys Haagissa sijaitsevaa kemiallisten aseiden kieltojärjestöä vastaan ovat surullisia esimerkkejä siitä, miksi EU:n pitää vahvistaa valmiuksia vastata hybridi- ja kyberuhkiin. Suomi on tässä työssä aktiivinen. Olemme esimerkiksi edistäneet Britannian ja Alankomaiden aloitetta ottaa pakotteet yhdeksi EU:n keinoksi vastata kyberiskuihin, pääministeri Juha Sipilä kertoi.

”Kansalaiset odottavat EU:lta turvaa. Sitä meidän on myös kansalaisillemme tarjottava. Tämä on Suomelle erittäin keskeinen kysymys”, pääministeri Sipilä jatkoi.

Keväällä järjestettävät Euroopan parlamentin vaalit nostettiin yhdeksi konkreettiseksi esimerkiksi tilanteesta, jossa on erityisesti varauduttava suojaamaan unionin demokraattisia järjestelmiä ja torjumaan disinformaatiota.

Hybridi- ja kyberuhkien lisäksi Eurooppa-neuvosto linjasi, että EU vahvistaa edelleen pelote- ja kestokykyään myös kemiallisten, biologisten sekä säteily- ja ydinuhkien alla.

Muuttoliikkeen osalta EU-johtajat korostivat, että on edelleen tärkeää estää laitonta muuttoliikettä ja vahvistaa yhteistyötä etenkin Pohjois-Afrikan lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.

”Suomi esitti puolitoista vuotta sitten muuttoliikkeeseen kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Tämäkin kokous osoitti, että menemme kohti tuota visiota”, pääministeri Sipilä totesi.

”Pyrimme kasvattamaan kumppanuutta Afrikan maiden kanssa muun muassa luomalla työpaikkoja. Meidän on huomioitava myös ilmastokysymykset, kestävä kehitys sekä hyvän hallinnon ja oikeusvaltiokehityksen edistäminen”, pääministeri Sipilä totesi.

”Suomi piti tärkeänä, että myös tässä kokouksessa käsiteltiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreinta raporttia, jossa vahvistetaan kiistattomasti ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset”, pääministeri Sipilä sanoi.

Huippukokous katsoi, että tarvitaan Pariisin ilmastosopimuksen tehokasta toimeenpanoa sekä uusia yhteisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Iltapäivällä alkaneessa eurohuippukokouksessa EU-maiden johtajat saivat tilannekatsauksen siitä, miten EMU:n kehittäminen edistyy. Ratkaisuja tulevista toimista on tarkoitus tehdä joulukuussa.

”Viimeaikaiset kehityskulut osoittavat, että pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaisemisessa on edettävä entistä päättäväisemmin, ja pankkiunioni tulee saattaa loppuun riskienvähentäminen edellä. Myös työtä EVM:n uudistamiseksi on syytä jatkaa tarmokkaasti”, pääministeri Sipilä katsoi.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia