Kuva: Euroopan komissio
Uutinen 22.10.2018

ASEM-kokous edisti yhteistyötä EU-maiden ja Aasian maiden välillä

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.10.2018 16.36
Tiedote 490/2018

Pääministeri Juha Sipilä on osallistunut 18.-19. lokakuuta Brysselissä järjestettyyn EU-maiden ja Aasian maiden ASEM-huippukokoukseen Brysselissä. ASEM on Euroopan ja Aasian välisen dialogin ja yhteistyön keskeisin forum.

Pääministeri Juha Sipilä nosti täysistuntopuheenvuorossaan esiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n tuoreen raportin ja kiirehti toimia ilmastonmuutosta vastaan.

”Meidän tulee täyttää sitoumuksemme, jotka annoimme Pariisin ilmastosopimuksen yhteydessä sekä osallistua kestävää kehitystä koskevien YK:n Agenda 2030 -tavoitteiden toteuttamiseen. On tärkeää, että sekä Euroopan että Aasian maiden johtajat jakavat yhteisen näkemyksen kestävän kehityksen tulevaisuudesta”, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä korosti täysistuntopuheenvuorossaan myös, että kestävä kehitys ei ole mahdollista ilman sukupuolten välistä tasa-arvoa. Täysistunnon jälkeen pidetyllä ASEM-johtajien työlounaalla pääministeri Sipilä peräänkuulutti vastuullista valtioiden toimintaa myös kyberympäristössä.

ASEM-huippukokous päätti jatkaa ASEM-yhteistyön piirissä tapahtuvaa niin kutsuttua connectivity-työtä, joka koskee liikenne- ja viestintäyhteyksiä, energiayhteistyötä sekä ihmisten välistä, rajat ylittävää vuorovaikutusta. Connectivity-työn aiempi mandaatti päättyi Brysselin huippukokoukseen. Päätös työn jatkamisesta on tärkeä, koska Euroopan ja Aasian välisten yhteyksien varmistamisella on maailmantaloudelle merkittävä rooli.

Kokouksen yhteydessä pääministeri Sipilä kävi kahdenväliset neuvottelut Singaporen pääministeri Lee Hsien Loong´in ja Vietnamin pääministeri Nguyễn Xuân Phúc´in kanssa.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Jani Raappana, p. 0295 160 306, valtioneuvoston kanslia, osastopäällikkönä Kimmo Lähdevirta, p. 0295 351 746, ulkoministeriö ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia