Kuva: Euroopan unioni
Uutinen 26.11.2018

Eurooppa-neuvosto avasi oven Britannian EU-erolle

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.11.2018 13.12
Tiedote 558/2018

Eurooppa-neuvosto on vahvistanut Euroopan komission ja Britannian neuvotteleman erosopimusluonnoksen. Virallinen hyväksymisprosessi erosopimuksesta voidaan näin ollen käynnistää. Brysselissä sunnuntaina 25. marraskuuta kokoontunut ylimääräinen Eurooppa-neuvosto hyväksyi myös poliittisen julistuksen, jonka pohjalta EU voi eräpäivän jälkeen aloittaa neuvottelut Britannian kanssa EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta.

Kuva: Euroopan unioni.
Kuva: Euroopan unioni.

”Erosopimus täyttää neuvotteluohjeet, jotka EU-huippukokous aiemmin antoi Euroopan komissiolle. Sopimus sisältää Suomelle tärkeät asiat, kuten ratkaisun nyt Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeuksien turvaamisesta. Ja sama tietenkin koskien EU-maissa asuvia brittejä”, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

Eurooppa-neuvoston ratkaisun jälkeen Briannia voi nyt viedä erosopimusluonnoksen parlamenttinsa hyväksyttäväksi. Myös Euroopan parlamentin hyväksyntä tarvitaan. Lopullisen hyväksymisen EU:n puolelta tekee jäsenmaita edustava neuvosto.

Tavoitteena on saada erosopimus ja siihen sisältyvä siirtymäaika voimaan 30. maaliskuuta 2019 mennessä, jolloin päättyy erosopimusneuvotteluille varattu määräaika. Neuvotteluja tulevasta suhteesta on määrä käydä siirtymäajan aikana, joka jatkuu ainakin vuoteen 2020.

”Erosopimuksella puramme siis hallitusti kaiken, mitä EU on rakentanut Britannian kanssa 1970-luvulta lähtien. Ja tänään hyväksymämme julistuksen pohjalta rakennetaan uutta suhdetta. Edessä on haastavat neuvottelut mitä moninaisimmista asioista kuten esimerkiksi kaupasta, turvallisuusyhteistyötä, lentoliikenteestä ja siitä, millä ehdoin esimerkiksi suomalaiset voivat matkustaa ja muuttaa Britanniaan”, pääministeri Sipilä totesi.

”Mikään ei tule jäämään täysin ennalleen. Uudesta suhteesta ei missään tapauksessa tule EU-jäsenyyden veroista, mutta pyrimme mahdollisimman läheiseen suhteeseen jokaisella sektorilla”, pääministeri Sipilä kertoi.

Britannia päätti erosta kansanäänestyksessä vuonna 2016.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, lainsäädäntöneuvos Johannes Leppo, p. 0295 160 335 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia