Kuva: Tussitaikurit

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 5.1.2019

Jusun ja Krebin normipäivä – feat. mummo!

Euroopan unioni vaikuttaa monin tavoin sinunkin arkeesi, mutta moni EU:n helpottama tai mahdollista asia jää helposti huomaamatta. Emmehän luonnollisesti pohdi mikä laki, direktiivi tai päätös varmistaa meille tuotteen palautusoikeuden tai turvaa oikeuksiamme, kun lentomme perutaan. Eurooppatiedotuksen yhteistyössä Tussitaikureiden kanssa toteutetulla videolla Jusu ja Krebi huomaavat päivän aikana monta kertaa, että unionista saattaakin olla jotain hyötyä…

Kuluttajan turvallisuus

EU hyödyttää kuluttajaa muillakin tavoilla kuin helpottamalla rajat ylittävää kauppaa. EU säätelee monin tavoin kuluttajatavaroiden turvallisuutta, jolloin kuluttajana voit turvallisesti tilata tuotteen toisesta EU-maasta ja tietää sen täyttävän koko unionin aluetta koskevat standardit.

Yksi turvallisuuden osa-alue on kemikaaliturvallisuus. Helsingissä sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto ECHA yrityksiä noudattamaan lainsäädäntöä, edistää kemikaalien turvallista käyttöä, antaa tietoa kemikaaleista ja puuttuu huolta aiheuttavien kemikaalien tilanteeseen.

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Verkkokauppa

Euroopan unioni helpottaa ostosten tekemistä maiden rajat ylittävässä verkkokaupassa monin tavoin. Tiesithän, että kuluttajana sinulla on oikeus saada tuote 30 päivän kuluessa tai muussa tapauksessa peruuttaa tilaus sekä 14 päivän palautusoikeus verkkokaupasta ostamallesi tuotteelle. Nämä ovat vain esimerkkejä monista tavoista, joilla EU suojelee oikeuksiasi kuluttajana.

Kuluttajan apuna ongelmatilanteissa toimii Euroopan kuluttajakeskus. Kuluttajakeskus neuvoo kuluttajia maiden rajat ylittävissä kysymyksissä ja sovittelee riitatilanteita ulkomaisen yritysten kanssa yhdessä toisissa EU-maissa toimivien Euroopan kuluttajakeskusten kanssa.

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Roaming-maksujen poisto

Moni meistä muistaa, kun ulkomailla matkustaessa sai pelätä valtavaa puhelinlaskua loman jälkeen tiedonsiirtomaksujen takia tai kun kahvilaa valittaessa tiirailtiin, missä olisi ilmainen Wifi-yhteys. Nykyään verkkovierailut ovat samanhintaisia muualla Euroopassa kuin kotimaassa. Euroopan unioni päätti verkkovierailu eli roaming-maksujen poistamisesta 2017.

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Sinäkin voit vaikuttaa

Seuraavat europarlamenttivaalit järjestetään toukokuussa 2019, jolloin valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin seuraavalle viiden vuoden kaudelle. Parlamentti on ainut Euroopan unionin toimielin, jonka jäsenet valitaan suoraan vaaleilla.

Vaalit toteutetaan kussakin jäsenmaassa sen oman vaalilainsäädännön mukaisesti. Suomessa vaalipäivä on 26.5 ja ennakkoäänestyspäivät ovat kotimaassa 15.-21.5. ja ulkomailla 15.-18.5. Äänestämällä EU-vaaleissa voit vaikuttaa siihen, mitä EU:ssa seuraavaksi tapahtuu.

Eurooppatiedotuksen uutinen EU-vaaleista

Tällä kertaa äänestän

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Eurooppatiedotus

Eurooppatiedotuksen tehtävänä on hoitaa kansalaistiedotusta molemmilla kotimaisilla kielillä EU-asioista, joilla on vaikutusta suomalaisiin. Eurooppatiedotus palvelee luotettavana, suomalaisena EU-tiedonlähteenä ja edistää keskustelua EU-asioista sekä tuottaa aineistoa ja vastaa EU-kysymyksiin. Eurooppatiedotus palvelee kaikkia kansalaisia erityisesti huomioiden opettajat, opiskelijat ja toimittajat.

Eurooppatiedotuksen löydät myös monista some-kanavista. Pistä tilimme seurantaan, jolloin näet mikä juuri nyt EU-asioissa on pinalla ja osallistu kanssamme keskusteluun EU:sta!

Video julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi.

Voit seurata meitä somessa: