Kuva: Andrea Tanase, Romanian ulkoministeriö
Uutinen 10.5.2019

EU-johtajat keskustelivat EU:n tulevista painopisteistä Sibiussa

Romaniassa Eurooppa-päivänä 9.5. järjestetty epävirallinen huippukokous katsoi tulevaisuuteen. EU-maiden päämiehet keskustelivat ensimmäistä kertaa unionin painopistealueista seuraavalle viidelle vuodelle. EU-johtajat hyväksyivät myös Sibiun julistuksen, joka korostaa EU:n yhtenäisyyden vahvistamista epävakaassa ja haastavassa maailmassa.

EU:n uusi strateginen ohjelma vuosille (2019–2024) on määrä hyväksyä kesäkuun huippukokouksessa eli juuri ennen Suomen pj-kauden alkua. Suomi on siis ensimmäinen puheenjohtajamaa, joka aloittaa strategian toimeenpanon. Suomi on vaikuttanut aktiivisesti strategian valmisteluun jo pitkään.

”Tämän päivän keskustelukin osoitti, että olemme saaneet Suomelle tärkeitä asioita hyvin läpi. Olemme korostaneet vaikuttavia toimia kestävän kasvun ja turvallisuuden lisäämiseksi sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, pääministeri Juha Sipilä totesi.

Suomen mielestä strategisessa ohjelmassa pitäisi painottaa sisämarkkinoiden vahvistamista keskeisimpänä kasvua ja työllisyyttä edistävänä tekijänä. Erityisesti tulisi huomioida digitaalinen talous ja palvelutalous. Myös kansanvälisen kaupan edistämisellä on keskeinen rooli.

”Toinen Suomelle keskeinen asia on kansalaisten turvallisuuden takaaminen. Meidän pitää vahvistaa puolustusyhteistyötämme EU:ssa sekä vastata paremmin laajan turvallisuuden uhkiin ja kehittää entisestään muun muassa hybridiuhkiin varautumista”, pääministeri Sipilä sanoi.

”Lisäksi EU:n tulee osoittaa ilmastonmuutoksen hillinnässä globaalia johtajuutta ja pyrkiä rajoittamaan lämpeneminen 1,5 asteeseen. EU:n osalta tämä tarkoittaa nettonollapäästöjen saavuttamista vuoteen 2050 mennessä”, pääministeri Sipilä jatkoi.

Suomelle tärkeää on myös eurooppalaisten arvojen kuten oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen.

Kokouksen päätteeksi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi prosessista, jolla Euroopan parlamentin vaalien jälkeen aletaan valmistautua henkilöiden nimittämiseen EU-instituutioiden johtotehtäviin.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Niina Nurkkala, p. 050 347 2661 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sibiun julistus

Kuvia median käyttöön