Kuva:
Uutinen 22.5.2019

EU etsii uusia työntekijöitä – olisitko sinä yksi heistä?

Ilmastonmuutoksen hillitseminen, talouskasvun ja työllisyyden edistäminen, elintarviketurvallisuuden takaaminen ja ihmisoikeuksien suojeleminen ovat muutamia esimerkkejä EU:n vastuualueista. Näiden ja muiden tehtävien hoitamiseksi EU tarjoaa töitä monien eri alojen osaajille. Juristien, ekonomien, viestijöiden ja kielitieteilijöiden lisäksi unioni tarvitsee palvelukseensa esimerkiksi tutkimuksen, ulkosuhteiden ja rakentamisen asiantuntijoita.

Parhaillaan EU etsii uusia työtekijöitä asiantuntijatehtäviin EU:n eri politiikka-alojen parissa. Mikäli taskussasi on vähintään kandidaatin tutkinto (tai vastaava) miltä tahansa alalta, loistat kansainvälisessä työympäristössä ja olet motivoitunut vaikuttamaan EU:n tulevaisuuteen, etsimme juuri sinua!

Tässä haussa työkokemusta ei edellytetä, joten myös vastavalmistuneet voivat hakea. Hakuaika alkaa 23. toukokuuta ja päättyy 25. kesäkuuta.

Maria Nurmi työskenteelee Suomen lähettämänä kansallisena asiantuntijana EU:n henkilöstövalintatoimistossa.
Maria Nurmi työskentelee Suomen lähettämänä kansallisena asiantuntijana EU:n henkilöstövalintatoimistossa.

Suomalaisten valttina koulutus ja valmistautuminen

EU rekrytoi vakituisia työntekijöitä avoimien kilpailujen kautta. Kilpailuissa on useampi vaihe, joissa testataan muun muassa analysointi- ja ongelmanratkaisukykyä sekä viestintä- ja yhteistyötaitoja. Tietokoneella suoritettavat esikarsintatestit voi suorittaa Suomessa tai muussa EU-jäsenmaassa, mutta osallistuminen kilpailun viimeiseen vaiheeseen, arviointikeskukseen, edellyttää matkustamista Brysseliin (matkakuluista voi hakea korvausta).

Suomalaisten korkea koulutus ja kielitaito sekä huolellinen valmistautuminen ja testien harjoittelu luovat hyvät edellytykset menestyä kilpailuissa. Kansainvälisessä työnhaussa esiintymistaito on tärkeää. Haastattelu- ja ryhmätyötilanteissa kannattaa rohkeasti tuoda esille omia perusteltuja näkemyksiä.

Kilpailun läpäisseet hakijat kirjataan niin sanottuun varallaololuetteloon, josta toimielimet palkkaavat virkamiehiä tarpeidensa mukaan. Suomen valtio tarjoaa suomalaisille hakijoille sparrausapua kilpailuihin ja tukea työnhakuun.

Kansainvälinen työympäristö Euroopan ytimessä

EU:n toimielimet tarjoavat mahdollisuuden työskennellä yhteiskuntamme tärkeimpien haasteiden parissa. EU-virkamiehiä kannustetaan jatkuvasti kehittämään omaa osaamistaan tehtäväkierrossa. Uran aikana on mahdollista työskennellä monissa erilaisissa tehtävissä, halutessaan jopa eri aloilla. Kiinnostuneille EU-ura tarjoaa mahdollisuuksia työskennellä myös EU:n edustustoissa eri puolilla maailmaa. EU:n toimintaan voi tutustua esimerkiksi EUandme-palvelussa. Kansainvälisessä työympäristössä pääsee käyttämään ja kehittämään kielitaitoa monipuolisesti eri maista tulevien kollegoiden kanssa.

Unionissa on haettavissa myös määräaikaisia tehtäviä ja harjoittelupaikkoja. Harjoittelu EU-instituutioissa on erinomainen tapa tutustua elämään ja vaikuttamiseen Euroopan ytimessä.

Suomalaisia tarvitaan EU-tehtävissä, sillä EU:n tulevaisuus rakennetaan kaikkien maiden asiantuntemuksella ja yhteistyöllä. EU:n toimielimissä työskentelee noin 1 300 suomalaista. Olisitko sinä yksi heistä? Lue lisää EU:n henkilöstövalintatoimiston verkkosivuilta ja laita hakemus matkaan!

Maria Nurmi

Kirjoittaja työskentelee Suomen lähettämänä kansallisena asiantuntijana EU:n henkilöstövalintatoimistossa.