Kuva:
Uutinen 7.11.2019

Oletko 18 ja haluat ilmaiseksi reilaamaan? DiscoverEU on mahdollisuutesi!

EU jatkaa DiscoverEU-hanketta, jossa 18-vuotiaat nuoret pääsevät kiertämään ilmaiseksi junalla Eurooppaan. Erikoistapauksissa matkata voi myös esimerkiksi bussilla, laivalla tai lentäen. Tänä vuonna ainakin 20 000 nuorta pääsee matkalle Eurooppaan. Hakuun voi osallistua 1.1.2001–31.12.2001 välillä syntyneet Suomen tai jonkin toisen EU-maan kansalaiset. Matkalipun saaneet voivat matkustaa 1-30 päivän ajan ajanjaksolla 1.4.2020-31.10.2020.

Kolmella edellisellä hakukierroksella jo 50 000 matkaajaa on saanut ilmaisen Interrail -lipun. Hankkeen tarkoituksena on avartaa nuorten maailmankatsomusta, tukea itsenäistymistä ja antaa mahdollisuus kokea vapaan liikkuvuuden ilo Euroopassa. Jokaisesta matkaan valitusta tulee myös DiscoverEU-lähettiläs. Lähettiläiden toivotaan jakavan matkakokemuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Junalla matkustaessa junamatka on myös osa matkaa, eikä vain paikasta paikkaan siirtymistä.
Junalla matkustaessa junamatka on myös osa matkaa, eikä vain paikasta paikkaan siirtymistä. Se on myös ekologisempaa. Kuva: Pexels, Veerasak Piyawatanakul.

Suomalaisnuoret suosittelevat

DiscoverEU –matkalla kesä-heinäkuussa olleen Kirsi Turusen mukaan matka oli hieno kokemus. Turunen ei ollut matkaillut aikaisemmin yksin, mutta ongelmatilanteissa paikallisten ystävällisyys auttoi eteenpäin. Hostellien ryhmähuoneissa jutustelu johti usein myös yhteiseen illanviettoon. Turunen suositteleekin juttelemaan rohkeasti muille matkalaisille.

Eurooppatiedotus tavoitti myös matkalla olleet kaverukset Aliisa Salosen ja Vilma Hiltusen. Kaverukset olivat osallistuneet kilpailuun enemmän huumorilla kuin tosissaan. Lippujen tippuminen sähköpostiin olikin yllätys. Salonen kuvailee itseään ja kaveriaan enemmän ”shoppaajiksi ja hotelliyöpyjiksi” kuin perinteisiksi reppureissaajiksi. Kaksikko lensi omakustanteisesti Pariisiin, josta he jatkoivat matkaa junalla. Jutun kirjoittamishetkenä kaverukset olivat Nizzassa, josta oli tarkoitus jatkaa vielä Genovaan, Roomaan ja lopuksi Venetsiaan. Kaveruksien tarkoituksena oli olla 1-3 päivää yhdessä paikassa ja siirtyä sitten matkalaukkuineen seuraavaan kaupunkiin. ”Ei ole yhtä ainoaa muottia miten tämänlainen reissu kuuluisi toteuttaa!”, Salonen sanoo.

Vinkiksi Turunen antaa ajanvietteen kuten kirjan tai pelikorttien mukaan ottamisen. Junassa kannattaa myös vilkaista ulos, sillä maisemat ovat usein upeita. Salonen painottaa säästämistä. Budjetti kannattaa miettiä tarkkaan ja kysyä esimerkiksi vanhemmilta tai isovanhemmilta avustusta matkaan. ”Jos tämänlaiseen reissuun on mahdollista lähteä kannattaa se toteuttaa juuri omalla tavalla ja budjetilla, onhan tämä nyt ikimuistoinen matka!”, Salonen toteaa.

Junalla matkustaessa saa paremman kuvan maista, joissa matkailee. Kuva: Pixabay, Thomas B.

Matkaan yksin tai porukalla

DiscoverEU -hakijat voivat hakea yksin tai ryhmässä. Ryhmään mahtuu mukaan korkeintaan 4 matkaajaa. Toki matkan voi suunnitella suuremmallakin porukalla, jos joku muukin kaveripiiristä on saanut liput tai haluaa kustantaa matkan itsenäisesti. Matkaan valitaan tietovisan avulla, jossa on viisi monivalintakysymystä ja yksi jokerikysymys. Parhaiten vastanneista valitaan matkalipun saajat.

Viimeisimmällä hakukierroksella Suomesta valittiin 215 matkaajaa 1201 hakijasta.

Lisätietoja: DiscoverEU –verkkosivut Euroopan unionin nuorisoportaalissa.