Bild:
Nyheter 7.11.2019

Är du 18 år och vill du tågluffa gratis? DiscoverEU är din chans!

EU fortsätter med projektet DiscoverEU som erbjuder 18-åriga ungdomar en möjlighet att åka gratis med tåg till Europa. I specialfall kan man också resa till exempel med buss, båt eller flyg. I år får minst 20 000 ungdomar chansen att resa till Europa. För att kunna ansöka ska du vara finsk medborgare eller medborgare i ett annat EU-land och född 1.1.2001 –31.12 .2001. De som har fått en resebiljett kan resa i 1-30 dagar under perioden 1.4.2020-31.10 .2020.

Genom de tre förra ansökningsomgångarna fick så många som 50 000 resenärer en Interrail-biljett gratis. Syftet med projektet är att bredda de ungas världsåskådning, stödja självständighetsprocessen och ge dem möjligheter att glädja sig åt att kunna röra sig fritt i Europa. Varje person som blir vald har också rollen som DiscoverEU:s ambassadör. Vi hoppas att ambassadörerna delar med sig av sina reseupplevelser i sociala medier.

Junalla matkustaessa junamatka on myös osa matkaa, eikä vain paikasta paikkaan siirtymistä.
När man reser med tåg är tågresan också en del av reseupplevelsen och inte bara en övergång från en plats till en annan. Bild: Pexels, Veerasak Piyawatanakul.

Finländska ungdomar rekommenderar

Enligt Kirsi Turunen, som var på resa via DiscoverEU i juni–juli, var resan en fin upplevelse. Turunen hade aldrig rest ensam tidigare, men i problemsituationer fick hon hjälp och råd av lokalbefolkningen. Samtalen i vandrarhemmens grupprum ledde ofta till att man gick ut tillsammans på kvällarna. Kirsi rekommenderar att modigt prata med de andra resenärerna.

Europainformationen pratade också med Aliisa Salonen och Vilma Hiltunen, två kompisar som tågluffade tillsammans.  De hade deltagit i tävlingen mera på skoj. Därför var det en överraskning när biljetterna dök upp i e-postlådan. Salonen beskriver sig själv och sin vän mer som ”shopping- och hoteltyper” än som traditionella tågluffare. Kompisarna flög på egen bekostnad till Paris, och fortsatte därifrån med tåg. När den här artikeln skrevs var de i Nice, och efter det skulle de fortsätta till Genua, Rom och slutligen Venedig. Avsikten var att stanna på samma ort i 1-3 dagar och sedan bege sig med sitt pick och pack till nästa stad. ”Det finns inte något som är rätt eller fel när det gäller att resa på det här sättet!”, säger Salonen.

Turunen tipsar om att ta med en bok eller spelkort som tidsfördriv. Det lönar sig också att titta ut under tågresan, eftersom landskapen ofta är underbara. Salonen konstaterar att det är viktigt att spara pengar. Det lönar sig att planera budgeten noggrant och be till exempel föräldrar eller far- och morföräldrar om bidrag till resekassan. ”Om man får möjligheten att göra en sådan här resa så lönar det sig att göra det på ett sätt och med en budget som passar en själv bäst. Det var nog en oförglömlig resa !”, konstaterar Salonen.

När man reser med tåg får man en bättre helhetsbild av de länder dit man reser. Bild: Pixabay, Thomas B.

Resa ensam eller med kompisar

Ansökan till DiscoverEU kan du göra ensam eller som en grupp. I gruppen får det finnas högst 4 personer. Man kan naturligtvis planera resan också med ett större gäng, om också någon annan i vänkretsen har fått biljetter eller vill bekosta resan självständigt. Deltagarna väljs ut med hjälp av en frågesport där det ingår fem flervalsfrågor och en jokerfråga. De som har gett de bästa svaren får en resebiljett.

Under den senaste ansökningsomgången valdes det av 1201 sökande ut 215 personer från Finland.

Ytterligare information: Webbsidan DiscoverEU finns i Europeiska unionens ungdomsportal.