Mikä Schengen?
Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa henkilöiden vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä se tarkoittaa, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Matkustajalla pitää kuitenkin pyydettäessä olla esittää voimassa oleva matkustusasiakirja – passi tai uudenmallinen henkilökortti.
Tämän lisäksi Schengen-maat tehostavat poliisiyhteistyötä sekä sopimusten mukaisesti ulkorajavalvontaansa suhteessa muihin kuin Schengen-maihin.
Schengen-maita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
Schengen rajasäännöstö mahdollistaa tilapäiset rajatarkistukset Schengen-alueella
Jäsenvaltiot voivat Schengenin rajasäännöstön nojalla ottaa tilapäisesti tarkastukset uudelleen käyttöön Euroopan unionin sisällä, jos kyseessä on vakava yleiseen politiikkaan tai turvallisuuteen kohdistuva uhka. Jäsenmaat tekevät ilmoituksen komissiolle mahdollisista poikkeustoimista rajavalvonnan suhteen.
Schengen-säännöstön mukaan sisätarkastuksia voidaan jatkaa enimmillään kaksi vuotta, jos poikkeuksellinen tilanne ulkorajoilla sitä vaatii.
Lisätietoa:
- Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen (Rajavartiolaitos)
- Lisätietoa väliaikaisista rajatarkastuksista Schengen-alueella komission verkkosivuilla (englanniksi)