Kuva:
Uutinen 18.3.2020

Mikä Schengen?

Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa henkilöiden vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä se tarkoittaa, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu. Matkustajalla pitää kuitenkin pyydettäessä olla esittää voimassa oleva matkustusasiakirja – passi tai uudenmallinen henkilökortti.

Tämän lisäksi Schengen-maat tehostavat poliisiyhteistyötä sekä sopimusten mukaisesti ulkorajavalvontaansa suhteessa muihin kuin Schengen-maihin.

Schengen-maita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Attribution - Non Commericial - No Derivs Creative Commons © European Union 2013 - European Parliament ---------------------------------------- Pietro Naj-Oleari: European Parliament, Information General Directoratem, Web Communication Unit, Picture Editor. Phone: +32479721559/+32.2.28 40 633 E-mail: pietro.naj-oleari@europarl.europa.eu
Kuva: Euroopan unioni

Schengen rajasäännöstö mahdollistaa tilapäiset rajatarkistukset Schengen-alueella

Jäsenvaltiot voivat Schengenin rajasäännöstön nojalla ottaa tilapäisesti tarkastukset uudelleen käyttöön Euroopan unionin sisällä, jos kyseessä on vakava yleiseen politiikkaan tai turvallisuuteen kohdistuva uhka. Jäsenmaat tekevät ilmoituksen komissiolle mahdollisista poikkeustoimista rajavalvonnan suhteen.

Schengen-säännöstön mukaan sisätarkastuksia voidaan jatkaa enimmillään kaksi vuotta, jos poikkeuksellinen tilanne ulkorajoilla sitä vaatii.

 

Lisätietoa: