Kuva:
Uutinen 21.8.2020

Eurooppatiedotuksen päällikkö vaihtuu

Elokuun alusta lähtien on ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen tiimiä luotsannut uusi yksikönpäällikkö, lähetystöneuvos Anu Pulkkinen. Eurooppatiedotus siirtyi samalla osaksi UM:n ajankohtaisviestinnän yksikköä viestintäosaston organisaatiouudistuksessa.

Anu on työskennellyt ennen viestintäosastoa muun muassa Suomen suurlähetystöissä Tel Avivissa, Berliinissä ja Kairossa. Ennen paluutaan ulkoministeriöön Helsinkiin hän työskenteli vuosina 2016-2019 Euroopan ulkosuhdehallinnossa Brysselissä. Siellä työnkuvaan kuului EU:n ihmisoikeuspolitiikka sekä siihen liittyvät neuvottelut.

Anu Pulkkinen on Eurooppatiedotuksen uusi päällikkö.
Anu Pulkkinen on Eurooppatiedotuksen uusi päällikkö. Kuva: Roope Kalliokoski

Nyt Anun mielestä onkin mielenkiintoista ottaa EU-asioista koppia kansalaisviestinnän näkökulmasta.

”Olen seurannut Euroopan unionia viime vuodet sekä jäsenvaltion että instituutioiden näkökulmasta. EU:n tulevaisuus on kuitenkin ennen kaikkea EU:n kansalaisten, meidän kaikkien käsissä. Tästä syystä juuri kansalaiskeskustelun ja luotettavan tiedonvälityksen merkitys on erityisen tärkeä. Otan tämän tehtävän ilolla vastaan.”

Yksi Anun ensimmäisistä konkreettisista työtehtävistä Eurooppatiedotuksssa on ensi viikolla järjestettävään Eurooppa-foorumiin osallistuminen. ”Turussa on tarjolla korkeatasoinen ja mielenkiintoinen ohjelma – kannustan kaikkia mukaan keskusteluihin, joihin voi osallistua myös virtuaalisesti! ”

EU-kansalaiskeskustelun renessanssi?

Eurooppatiedotusta viisi vuotta vetänyt Ville Cantell ei siirry kauas, vaan ihan naapuriin eli kestävän kehityksen ja kaupan viestinnän yksikönpäälliköksi. EU pysyy työpöydällä sielläkin monin tavoin.

Millaisia ajatuksia EU-kansalaisviestinnästä jäi päällimmäiseksi mieleen?

”Brexit on surullinen asia, mutta Ison-Britannian kansanäänestyksen jälkeen on Suomessa mielestäni eletty EU-kansalaiskeskustelun renessanssia. Brexit osoitti konkreettisesti EU-jäsenyyden tärkeyden  Suomelle ja meille suomalaisille. Ilokseni olen myös huomannut miten suomalainen media on viimeaikoina lisännyt EU-asioiden käsittelyä. Eurooppatiedotuksen kysytyin kysymys läpi vuosien on silti mitä EU-jäsenyys meille maksaa? Itse toivoisin kyllä myös syvällisempää keskustelua EU-asioista. Tästä onkin ollut ilahduttavia esimerkkejä viime aikoina”, Ville summaa ajatuksiaan.

”On ollut todella hienoa saada olla osa upeata Eurooppatiedotuksen tiimiä ja haluan lämpimästi kiittää kaikkia tiimiläisiä erinomaisesta työstä. Suurkiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille hyvästä yhteistyöstä”, Ville Cantell sanoo. ”Työ luotettavan EU-tiedon ja monipuolisen keskustelun puolesta jatkuu!” Kuva: Leena Koskela