Kuva: EU
Uutinen 2.10.2020

Eurooppa-neuvoston aiheina Turkki ja Valko-Venäjä

Valtioneuvoston viestintäosasto 2.10.2020
621/2020

Eurooppa-neuvoston kokous alkoi 1. lokakuuta työistunnolla ja jatkui työillallisella. Keskustelut koskivat Valko-Venäjää, Vuoristo-Karabahin tilannetta, itäistä Välimerta ja EU:n suhdetta Turkkiin.

Keskusteluissa Valko-Venäjän tilanteesta todettiin, että elokuussa järjestetyt presidentinvaalit eivät olleet vapaat eivätkä oikeudenmukaiset, eikä EU tunnusta niitä. Eurooppa-neuvostossa tuomittiin yksimielisesti Valko-Venäjän viranomaisten rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistama väkivalta, pelottelu, mielivaltaiset pidätykset ja vangitsemiset sekä kehotettiin maan viranomaisia lopettamaan kyseiset toimet. EU tukee maan kansalaisten demokraattista oikeutta valita presidentti uusilla, vapailla ja oikeudenmukaisilla vaaleilla. Eurooppa-neuvostossa annettiin tuki pakotteiden asettamiselle, jotka viimeistellään välittömästi.

Työillallisella keskustelu jatkui Vuoristo-Karabahin tilanteesta eli Armenian ja Azerbaijanin välillä puhjenneesta väkivallasta. Eurooppa-neuvosto antoi tukensa rauhanomaisen neuvotellun ratkaisun löytämiselle ja ilmaisi tukensa ETYJ:in Minskin ryhmän pyrkimyksille. EU:n korkeaa edustajaa pyydettiin etsimään keinoja tukea ponnisteluja.

Työillallisella kuultiin lisäksi Aleksei Navalnyin myrkytyksestä ja Venäjän toimista, joiden toivotaan johtavan täyteen yhteistyöhön kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n kanssa, jotta tapaus tutkitaan puolueettomasti. EU on todennut, että kemiallisen aseen käyttö rikkoo vakavalla tavalla kansainvälistä oikeutta.

Tilanne itäisellä Välimerellä sekä EU:n suhteet Turkin kanssa olivat illallisten pääaihe. EU:lla on valmius kehittää suhdettaan Turkkiin esimerkiksi uudistamalla olemassa olevaa tulliunionia ja tiivistämällä yhteistyötä muuttoliikekysymyksessä, mutta Eurooppa-neuvostossa tuli selkeästi esille myös EU:n tahtotila puolustaa jäsenvaltioidensa etuja ja oikeuksia siten kuin Turkin toimet voivat tulevaisuudessa vaatia. EU:lla on käytössään kaikki toimet, mukaan lukien mahdollinen lisäpakotteiden asettaminen turkkilaistoimijoita vastaan. Näiden toimien tarpeellisuutta seurataan ja arvioidaan tarkkaan.

Eurooppa-neuvosto käsittelee perjantaina sisämarkkinoihin, digitalisaatioon ja teollisuuspolitiikkaan liittyviä aiheita. Eurooppa-neuvosto hyväksyy myös Kiinasta päätelmät.

Pääministeri Sanna Marin edustaa kaksipäiväisessä kokouksessa pääministeri Stefan Löfvenin pyynnöstä myös Ruotsia, koska pääministeri Löfven on estynyt osallistumasta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja ylimääräisestä Eurooppa-neuvostosta neuvoston sivuilta.