Kuva:
Uutinen 25.5.2021

EU-johtajat tuomitsivat Valko-Venäjän toiminnan

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.5.2021
TIEDOTE 332/2021

Brysselissä maanantaina 24. toukokuuta alkanut ylimääräinen Eurooppa-neuvosto on tuominnut selväsanaisesti Valko-Venäjän sunnuntaisen toiminnan. Ryanairin lento Ateenasta Vilnaan pakotettiin laskeutumaan Minskiin, ja koneessa ollut oppositiotoimija ja toimittaja Roman Protasevitš pidätettiin.

”Pidämme Valko-Venäjän toimintaa erittäin poikkeuksellisena ja tuomittavana. Valko-Venäjän on vapautettava Roman Protasevitš, hänen tyttöystävänsä Sofia Sapega ja muut poliittiset vangit välittömästi. Meidän on tuettava Valko-Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja vahvistettava uskoa siihen, että demokratia lopulta voittaa”, pääministeri Sanna Marin sanoi.

Eurooppa-neuvosto antoi neuvoston tehtäväksi valmistella uusia sanktioita mahdollisimman nopeasti. Lisäksi neuvostoa pyydetään valmistelemaan valkovenäläisille lentoyhtiöille kieltoa käyttää EU:n ilmatilaa ja lentokenttiä. Eurooppa-neuvosto pyytää Kansainvälistä siviili-ilmailujärjestöä tutkimaan tapauksen viipymättä ja kehottaa eurooppalaisia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän yli lentämistä.

EU on asettanut jo kolme kertaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan maan viime presidentinvaalien jälkeen. Pakotteet koskevat niin yksityishenkilöitä kuin yhteisöjäkin. Neljännen pakotepäätöksen valmistelu oli aloitettu jo ennen sunnuntain tapahtumia.

Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto kävi suunnitellusti strategisen keskustelun Venäjästä. EU-maiden johtajat tuomitsivat Venäjän laittomat ja provokatiiviset toimet unionia ja sen jäsenmaita kohtaan. Eurooppa-neuvosto vahvisti myös unionin yhtenäisyyden ja solidaarisuuden sekä tuen EU:n itäisille kumppaneille. Eurooppa-neuvosto vahvisti myös viisi EU:n Venäjä-politiikan periaatetta, ja pyysi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaa edustajaa raportoimaan unionin ja Venäjän suhteesta kesäkuun EU-huippukokouksessa.

Ensimmäisenä kokouspäivänä Eurooppa-neuvosto keskusteli lisäksi unionin ja Britannian suhteesta kauppa- ja yhteistyösopimuksen astuttua voimaan toukokuun alussa. Lisäksi kokous ilmaisi tyytyväisyytensä tulitauosta Lähi-idässä.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia