Kuva: VNK
Uutinen 5.10.2021

Komissio julkisti myönteisen arvion Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta

Valtioneuvoston viestintäosasto ja Valtiovarainministeriö 4.10.2021
Tiedote 565/2021

Pääministeri Sanna Marin ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelivat maanantaina 4. lokakuuta ajankohtaisista EU-asioista. Kahdenkeskinen tapaamisen jälkeen he tutustuivat VTT:ssä hankkeeseen, joka liittyy Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman painopisteisiin. Vierailun yhteydessä komissio julkisti myönteisen arvion Suomen suunnitelmasta.

Pääministeri Marinin ja komission puheenjohtaja von der Leyenin kahdenvälisessä tapaamisessa keskusteltiin komission kesällä julkistamasta metsästrategiasta ja päästövähennyksiin tähtäävästä ilmastopaketista sekä Sloveniassa 5–6.10. järjestettävien huippukokousten ja lokakuun Eurooppa-neuvoston aiheista.

Puheenjohtaja von der Leyenin Suomen vierailun yhteydessä Euroopan komissio julkisti myönteisen arvion Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Samalla komissio antoi ehdotuksen EU:n neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi, joka sisältää muun muassa välitavoitteet ja tavoitteet Suomen elpymissuunnitelmalle.

”Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmalla vastataan Suomen rakenteellisiin haasteisiin ja edistetään kestävää kasvua investoinneilla vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Suunnitelma tulee vielä hyväksyä EU:n neuvostossa. Sen jälkeen siirrymme tärkeään toimeenpanovaiheeseen, jolla suunnitelman hyödyt saadaan kansalaisten ja yritysten ulottuville. Elpymis- ja palautumissuunnitelma on osa Suomen kansallista kestävän kasvun ohjelma”, sanoo valtiovarainministeri Annika Saarikko.

EU:n neuvosto päättää Suomen suunnitelman hyväksymisestä noin neljän viikon kuluttua. Sen jälkeen Suomi saa käyttöönsä ennakkomaksuna 13 prosenttia suunnitelman EU-rahoituksesta. Kaikkien EU-maiden pitää esittää kansallinen elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP), jotta ne voivat saada EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) rahoitusta. Suomi toimitti elpymis- ja palautumissuunnitelmansa EU:lle 27. toukokuuta.

Pääministeri Marin ja komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat VTT:ssä tutustumassa kvanttilaskentaan, jota sisältyy Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmassa lähinnä kahteen investointiin:

  • digitalisaatio: investointi avainteknologioiden vauhdittamiseen (mikroelektroniikka, 6G, tekoäly ja kvanttilaskenta)
  • työllisyys ja osaaminen: investointi tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, tutkimusinfrastruktuuriin ja pilotointiin.

Näiden investointien rahoitushakuja ei ole avattu, joten vielä ei tiedetä, saako vierailukohde VTT elpymisrahoitusta.

Lisätietoja: Pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU- ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia