Kuva: EU

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 25.3.2022

EU ja Yhdysvallat jatkavat tiivistä yhteistyötä Ukrainan avuksi

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.3. 

Transatlanttinen yhteistyö on ollut tiivistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Toimia koordinoidaan jatkossakin tiiviisti, totesivat Brysselissä tavanneet EU-maiden johtajat ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Presidentti Biden vieraili torstaina 24. maaliskuuta alkaneessa Eurooppa-neuvoston kokouksessa. EU-maiden johtajat keskustelivat myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa videoyhteyden avulla.

EU-maiden ja Yhdysvaltain johtajat arvioivat Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksia ja keskustelivat jatkotoimien koordinoinnista. Esillä oli myös tarve vähentää riippuvuutta venäläisestä energiasta sekä elintarviketurvallisuuden varmistaminen maailmanlaajuisesti.

”Korostimme transatlanttisen yhteistyön merkitystä myös turvallisuuden ja puolustuksen alalla mukaan lukien vahva Naton ja EU:n yhteistyö”, pääministeri Sanna Marin kertoi keskusteluista presidentti Bidenin kanssa.

Yhdysvaltain presidentin poistuttua EU-johtajat jatkoivat keskustelua Ukrainan tilanteesta. Eurooppa-neuvosto totesi Venäjän hyökkäyssodan rikkovan räikeästi kansainvälistä oikeutta, ja hyökkäysten kohdistuvan siviileihin ja siviilikohteisiin kuten sairaaloihin. Tällaiset sotarikokset on lopetettava välittömästi. Syylliset ja heitä avustaneet saatetaan vastuuseen kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Eurooppa-neuvosto vaatii Venäjää takaamaan sota-alueille loukkuun jääneille siviileille mahdollisuuden paeta haluamaansa paikkaan. Myös humanitäärinen apu on päästettävä perille. Venäjän on välittömästi lopetettava hyökkäys ja vedettävä ehdoitta joukkonsa pois koko Ukrainan alueelta.

EU jatkaa poliittista, taloudellista, aineellista ja humanitaarista apua Ukrainalle sekä kehottaa kaikkia maita yhtymää pakotteisiin. Pakotteet ovat olleet vaikuttavia. EU on edelleen valmis hyväksymään nopeasti uusia.

EU-johtajat kiittivät kaikkia kansalaisia, järjestöjä ja hallituksia, jotka ovat ottaneet vastaan Ukrainasta paenneita. Pakolaisten vastaanottaminen on merkittävä haaste etenkin Ukrainan naapurimaille. Eurooppa-neuvosto kiirehtii ratkaisuja, jolla voidaan varmistaa taloudellista tukea pakolaisille ja heitä vastaanottaville maille.

”Suomella on valmius ottaa vastaan yksin pakenevia lapsia sekä muita kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia”, pääministeri Marin sanoi.

EU valmistautuu auttamaan Ukrainaa myös sodan päätyttyä maan jälleenrakennuksessa. Unioni perustaa tätä varten kansainvälisen Ukrainan solidaarisuusrahaston.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 ja EU-ja kv-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

​​​​​​​