Kuva:
Uutinen 25.4.2022

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä.

Eurooppatiedotus järjestää osana Eurooppa-päivän ohjelmaa 9.5. klo 10.00 Oodin 1. kerroksen Maijansalissa keskustelutilaisuuden ”Euroopan turvallisuus murroksessa – Euroopan unionin suunta”. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ravisuttanut Euroopan turvallisuusjärjestelmää. Kriisit ovat toistuvasti koetelleet, mutta myös yhdistäneet Euroopan unionia. Miten EU ja Suomi unionin jäsenenä vastaavat sodan aiheuttamaan kriisiin? Ovatko Eurooppa ja EU muuttuneet pysyvästi?

Puhujina Eurooppatiedotuksen tilaisuudessa ovat ulkoministeri Pekka Haavisto sekä EU-nuorisodelegaatti Lotta Tuominen. Keskustelua moderoi toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Jos kunta-alan lakko toteutuu pääkaupunkiseudulla 3.–9.5., Oodin kirjastopalvelut ovat suljettuina. Oodin 1. kerroksen Maijansali, elokuvateatteri Regina sekä kahvila ovat kuitenkin auki. Keskusteluja voi siis seurata paikan päällä tai verkossa osoitteessa eurooppapaiva.fi

Faktaa Eurooppa-päivästä

Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös niin sanotun Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen yhteistyöelin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällainen sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.