Kuva:
Uutinen 29.8.2022

EU:n ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa Prahassa

Tiedote 29.8.2022: EU-maiden ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa 30.–31. elokuuta Prahassa, Tšekissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen aiheina ovat EU:n ja Afrikan suhteet ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Lisäksi ulkoministerit tapaavat Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministerit.

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat EU:n ja Afrikan välisten suhteiden tilasta helmikuussa 2022 järjestetyn EU-Afrikan unioni (AU) -huippukokouksen jälkeen. Keskustelussa huomioidaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vaikutukset Afrikan maihin.

Ulkoministerit jatkavat keskustelua Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. Tarkastelussa ovat hyökkäyksen lyhyemmän ja pidemmän välin vaikutukset, mukaan lukien EU:n viisumipolitiikkaan liittyvät kysymykset. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

Lisäksi ministerit keskustelevat Ukrainan, Moldovan ja Georgian ulkoministereiden kanssa muun muassa EU:n itäisestä kumppanuudesta. Ministeri Haavisto osallistuu myös Forum 2000 –keskustelutilaisuuteen. Ohjelmassa on myös kahdenvälisiä tapaamisia.

Lisätietoa:

  • Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 404
  • Lauri Hirvonen, Eurooppa-kirjeenvaihtaja, puh. +358 295 350 063
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.