Bild:
Nyheter 29.8.2022

EU:s utrikesministrar sammanträder till ett informellt Gymnichmöte i Prag

Pressmeddelanden, 29.8.2022: EU-ländernas utrikesministrar sammanträder till ett informellt Gymnichmöte i Prag i Tjeckien den 30–31 augusti. Finland representeras av utrikesminister Pekka Haavisto. På dagordningen står relationerna mellan EU och Afrika och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Utrikesministrarna kommer också att träffa Ukrainas, Moldaviens och Georgiens utrikesministrar.

Utrikesministrarna ska diskutera relationerna mellan EU och Afrika efter EU-Afrika-toppmötet i februari 2022. De kommer också att ta upp det ryska anfallskrigets konsekvenser för de afrikanska länderna.

Utrikesministrarna fortsätter diskussionen om kriget och dess konsekvenser på kortare och längre sikt, bland dessa frågor som gäller EU:s viseringspolitik.  Finland fördömer kraftfullt Rysslands invasion av Ukraina och reagerar på Rysslands aggression som en del av Europeiska unionen.

Vidare ska ministrarna diskutera bland annat EU:s östliga partnerskap med Ukrainas, Moldaviens och Georgiens utrikesministrar. I utrikesminister Haavistos program ingår därtill konferensen Forum 2000 och  bilaterala möten.

Mer information:

  • Sampo Saarinen, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 404
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, tfn +358 295 350 063
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi