Kuva: Euroopan unioni
Uutinen 10.10.2022

Energia, talous ja Ukraina epävirallisen Eurooppa-neuvoston aiheena

Valtioneuvoston viestintäosasto

7.10.2022

EU-maiden johtajat ovat käyneet perinpohjaisen keskustelun Venäjän hyökkäyssodan vaikeuttamasta energia- ja taloustilanteesta. Epävirallinen Eurooppa-neuvosto kokoontui perjantaina 7. lokakuuta EU:n puheenjohtajamaan Tšekin pääkaupungissa Prahassa. Suomea edusti pääministeri Sanna Marin.

EU-maiden päämiehet totesivat, että tuleva talvi sekä mahdollisesti seuraavakin talvi tulevat olemaan vaikeita eurooppalaisille. Tilanteeseen voidaan riittävällä tavalla vastata vain yhtenäisillä EU-tason toimilla.

”Energian hinnannoususta seurannut korkea inflaatio ja samanaikainen tarve tukea kansalaisia ja yrityksiä energiakriisin selättämiseksi on haasteellinen yhtälö. Tarvitsemme parempaa koordinaatiota jäsenmaiden toimien välillä, jottei sisämarkkinoiden toiminta häiriinny. Keskeistä on puuttua ongelman juurisyihin, energian saatavuuteen ja hintaan. Ainoastaan korkeita hintoja kompensoimalla emme ratkaise tätä kriisiä”, pääministeri Marin sanoi.

Suomi suhtautuu avoimesti eri vaihtoehtoihin energiahintojen alentamiseksi. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen antoi aiemmin tällä viikolla päämiehille esityksen niin kutsutusta tiekartasta energian hintojen alentamiseksi. Euroopan komissiolta odotetaan konkreettisia esityksiä ennen lokakuun Eurooppa-neuvostoa (20. – 21.10.)

”Euroopan energiaongelmat ja niistä seurannut inflaatio ovat seuraus Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Venäjä yrittää jakaa meitä. Se eskaloi toimiaan tarkoituksenaan murentaa tukeamme Ukrainalle. Reaktiomme on kuitenkin oltava päinvastainen. EU:n vahvaa poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea sekä aseapua Ukrainalle tulee jatkaa ja entisestään lisätä”, pääministeri Marin sanoi Prahassa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363, erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia