Kuva: Euroopan unioni
Uutinen 14.10.2022

Mobiililaitteiden yleislaturi voimaan vuonna 2024

Tiesitkö, että uudet matkapuhelimet, tabletit ja kamerat voi pian ladata samalla laturilla koko EU:n alueella? Tulevan EU-direktiivin myötä syksyn 2024 jälkeen myytäviä useimpia pieniä ja keskisuuria sähkölaitteita on voitava ladata samalla USB-C-laturilla. Säädös koskee myös esimerkiksi kuulokkeita, pienkaiuttimia, käsikonsoleita ja lukulaitteita. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Hyötyjä kuluttajille ja ympäristölle

Uusien sääntöjen ansiosta kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista laturia joka kerta, kun ostavat uuden laitteen. Kuluttajille tiedotetaan erityismerkinnöillä uusien laitteiden latausominaisuuksista, jotta he voivat helpommin nähdä, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia. Kuluttajat voivat myös valita uutta elektronista laitetta ostaessa, ostavatko sen laturin kanssa vai ilman.

Uusien velvoitteiden myötä kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa tarpeettomista laturiostoista. Pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa noin 11 000 tonnia elektroniikkaromua vuosittain.

Uusi direktiivi edistää myös langatonta latausta. Euroopan komission on varmistettava vuoden 2024 loppuun mennessä, että langattomat laturit ja laitteet ovat yhteensopivia.

Odottaa neuvoston hyväksyntää

Euroopan parlamentti hyväksyi uuden direktiivin täysistunnossaan tiistaina 4.10.2022.

Seuraavaksi asia etenee neuvoston hyväksyttäväksi, jonka jälkeen teksti voidaan julkaista EU:n virallisessa lehdessä. Direktiivi astuu voimaan 20 päivän kuluttua julkaisusta. Jäsenmailla on sen jälkeen vuosi aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöään ja määräajan päättymisen jälkeen 12 kuukautta aikaa alkaa soveltaa niitä.

Uudet säännöt eivät koske tuotteita, jotka on saatettu markkinoille ennen soveltamispäivää.

Lehdistötiedote: Kauan kaivattu mobiililaitteiden yleislaturi toteutuu vuonna 2024