Bild: Euroopan unioni
Nyheter 14.10.2022

Gemensam laddare för mobila enheter från och med 2024

Visste du att nya mobiltelefoner, surfplattor och kameror snart kan laddas med en och samma laddare i hela EU? I och med en kommande EU-direktiv ska de flesta små och elektroniska enheter från och med hösten 2024 gå att ladda med samma USB–C-laddare. Lagen gäller även till exempel hörlurar, små högtalare, handkonsoler och läsplattor. Från och med våren 2026 gäller skyldigheten även bärbara datorer.

Fördelar för konsumenterna och miljön

Tack vare de nya reglerna behöver konsumenterna inte längre en ny laddare varje gång de köper en ny enhet. Konsumenterna informeras om laddningsegenskaperna hos nya enheter genom särskilda etiketter för att det ska vara lättare att se om deras befintliga laddare är kompatibla. När konsumenterna köper en ny elektronisk enhet kan de välja om de köper den med eller utan laddare.

I och med de nya skyldigheterna sparar konsumenterna cirka 250 miljoner euro per år på onödiga nya laddare. Skrotade och oanvända laddare utgör cirka 11 000 ton elektroniskt avfall per år i EU.

Den nya lagen främjar även trådlös laddning. Senast vid slutet av 2024 ska Europeiska kommissionen se till att trådlösa laddare och apparater är kompatibla.

Lagen ska ännu bli godkänd av rådet

Europaparlamentet godkände den nya lagen vid sitt plenum tisdagen den 4 oktober 2022.

Härnäst ska lagen godkännas av Europeiska unionens råd. Därefter kan texten publiceras i Europeiska unionens officiella tidning. Direktivet träder i kraft 20 dagar efter publiceringen. Efter det har medlemsländerna ett år på sig att göra dessa regler till en del av sin nationella lagstiftning och efter att tidsfristen löpt ut 12 månader på sig att börja tillämpa bestämmelserna.

De nya reglerna gäller inte produkter som släppts ut på marknaden före tillämpningsdagen.

Pressmeddelande: Efterlängtad gemensam laddare blir verklighet 2024