Kuva:

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 2.5.2023

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. – Euroopan rauha ja yhtenäisyys aiempaakin tärkeämpiä

Eurooppa-päivää vietetään perinteisesti 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Tänä vuonna Eurooppa-päivän tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja verkossa. Luvassa on laaja kattaus ajankohtaisia keskusteluita Suomen ja Euroopan tulevaisuudesta, musiikkia sekä Lux-yleisöpalkinnon finalistielokuvien näytöksiä Kino Reginassa.

Eurooppatiedotus järjestää osana Eurooppa-päivän ohjelmaa 9.5. klo 14 keskustelutilaisuuden ”Miten EU ja Nato rakentavat Euroopan turvallisuutta?” Oodin 1. kerroksen Maijansalissa. Mikä on EU:n merkitys Suomen turvallisuudelle? Mikä muuttuu Suomen Nato-jäsenyyden myötä, vai muuttuuko? Miten EU ja Nato toimivat yhdessä?

Tilaisuudessa puhuvat ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Piritta Asunmaa ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Minna Ålander. Keskustelua moderoi toimittaja Rosa Kettumäki.

Keskusteluja voi seurata paikan päällä Oodissa tai verkossa osoitteessa eurooppapaiva.fi.

Lisätietoa ohjelmasta ja Eurooppa-päivästä

www.eurooppapaiva.fi

Faktaa Eurooppa-päivästä

Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta. Se on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen yhteistyöelin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällainen sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Schumanin julistus