Kuva: EU

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 30.6.2023

EU-maiden johtajat: Tuki Ukrainalle jatkuu vahvana

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.6.2023

EU-maat tuomitsivat jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan ja vahvistivat EU:n horjumattoman tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen. Eurooppa-neuvoston kokouksessa, joka alkoi Brysselissä torstaina 29. kesäkuuta, käytiin myös keskustelu Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa videoyhteydellä.

”On tärkeää jatkaa ja edelleen lisätä tukea Ukrainalle. Tämä on vahva viesti myös presidentti Putinille, että hän ei voi voittaa sotaa. Tuemme Ukrainaa niin pitkään kuin on tarpeen”, pääministeri Petteri Orpo sanoi.

EU-johtajat painottivat sotilaallisen ja taloudellisen tuen jatkamista Ukrainalle sekä Venäjän saattamista vastuuseen laittomasta hyökkäyssodasta. Kokouksessa keskusteltiin myös ajankohtaisesta tilanteesta Venäjällä.

Eurooppa-neuvosto haluaa vahvistaa Euroopan puolustusalaa edistämällä ampumatarvikkeiden ja ohjusten toimittamista ja yhteishankintoja. Komissiota kehotetaan tekemään ehdotus Euroopan puolustusalan investointiohjelmasta.

EU-maiden johtajat keskustelivat Euroopan turvallisuustilanteesta myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. Pääministeri Orpo sanoi Suomen tukevan voimakkaasti EU:n ja Naton yhteistyön edistämistä. Pääministeri korosti myös Suomen vahvaa tukea Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutumiselle viipymättä.

Eurooppa-neuvosto jatkuu perjantaina muun muassa keskustelulla muuttoliikkeestä.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia