Uutinen 27.12.2011

Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina päättyy – Guimarães ja Maribor jatkavat

– Turku on noussut merkittäväksi eurooppalaiseksi kulttuurikaupungiksi ja on äärimmäisen tärkeää, että kulttuuriin panostetaan tulevaisuudessakin sekä Turussa että koko Suomessa ja Euroopassa, toteaa Turku 2011 -säätiön hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell.

Turun loppuraportti menneestä vuodesta valmistuu toukokuussa 2012 ja kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutuksia seurataan aina vuoteen 2016 saakka.

Ohjelmajohtaja Suvi Innilän mukaan Turku 2011 -ohjelmasta haluttiin jo alun perin helposti lähestyttävä ja kokemuksellinen. Tarkoituksena oli rikkoa raja-aitoja, lisätä yhteisöllisyyttä ja yhteistyötä ja houkutella uusia kohderyhmiä kokemaan kulttuuria.

Kulttuurintekijöille vuosi on tarjonnut mahdollisuuden näyttää osaamisensa maailmalle, summaa Innilä.

Kulttuuripääkaupunkivuoden myötä avautuneesta Logomosta on tullut yksi Turun suosituimmista kulttuurikohteista.Kulttuuripääkaupunkivuoden myötä avautuneesta Logomosta on tullut yksi Turun suosituimmista kulttuurikohteista. Kuva: Turku 2011 -säätiö.

Vuoden saldoa voidaan jo arvioida myös lukuina. Turku 2011 -ohjelmassa oli mukana 163 hanketta. Ne tuottivat arviolta 5000 yksittäistä tapahtumaa, joiden toteutuksessa oli mukana 15 000 taiteilijaa, työntekijää ja vapaaehtoista 63 eri maasta. Kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenan Logomon näyttelyissä ja esityksissä vieraili 234 000 kävijää. Lopullinen kulttuuritilaisuuksien kävijämäärä selviää helmikuussa 2012, mutta arvioitu määrä lähentelee kahta miljoonaa.

Turku nousi vuoden aikana Suomen toiseksi suosituimmaksi matkailukohteeksi. Yksistään hotelliyöpymisten määrää kasvoi Turussa 7 prosenttia vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Näin vaikutukset näkyvät myös euroina monilla elinkeinoelämän alueilla.

 Pimeyden 876 sävyä toi valoa kirjastoihin

”Turku palaa! ” Tuli eri muodoissaan oli mukana useissa kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumissa aina iskulausetta myöden.”Turku palaa! ” Tuli eri muodoissaan oli mukana useissa kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumissa aina iskulausetta myöden. Kuva: Turku 2011 -säätiö.

Yksi kulttuuripääkaupunkivuoden vilkkaimmista tapahtuma-areenoista oli keskustan kirjastokortteli.

Turun kaupunginkirjaston 2011-koordinaattori Salla Käenniemen mukaan Turun kaupunginkirjaston kulttuuripääkaupunkiohjelma tarjosi kaupunkilaisille monipuolisia tapahtumia paneelikeskusteluista taiteilijatapaamisiin ja musiikkitapahtumiin. Julkisen tilan innovatiivinen käyttö kohtaamispaikkana oli yksi saavutetuista tavoitteista.

– Merkittävä osa Turun kaupunginkirjaston tuottamaa kulttuuripääkaupunkiohjelmaa oli Lukulampun valossa -lukemiskampanja. Se toteutettiin osana Pimeyden 876 sävyä -hanketta. Tuhannet kävijät nauttivat Turun pääkirjastossa runsaasta ohjelmatarjonnasta yöhön asti Lukemisen yönä ja Kaamosviikonloppuna, summaa projektikoordinaattori Dunja Myllylä.

Kulttuuri tekee hyvää myös jatkossa

Vaikka vuosi 2011 päättyy, on Turussa tarkoituksena jatkaa useita käynnistyneitä kulttuurialan hankkeita. Näihin kuuluvat muun muassa kaupunkitilan elävöittäminen kulttuurilla, esimerkkinä Aurajoen ympäristö. Logomoa, keskustan vanha Fortunakorttelia ja Vanhaa Suurtoria kehitetään luovan alan keskuksina ja elinvoimaisina kaupunkitiloina. Lisäksi ympäristötaideprojektit ja muut ns. matalan kynnyksen tavat kohdata kulttuuria saanevat jatkoa. Kulttuurin osaajia halutaan aiempaa aktiivisemmin hyödyntää elinkeinoelämässä ja julkisella sektorilla.

Kulttuuripääkaupunkivuoden tunnuslauseena ollut Kulttuuri tekee hyvää – Kultur gör gott lähtee vuoden vaihtuessa Turun viestinä vuoden 2012 kulttuuripääkaupunkeihin Guimarãesiin Portugalissa ja Mariboriin Sloveniassa.

Lisätietoa

Guimarães 2012, kulttuurivuoden sivusto (englanniksi)
Maribor 2012, kulttuurivuoden sivusto (englanniksi)