Kuva:

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 28.6.2024

Eurooppa-neuvosto sopi nimityspaketista ja EU:n lähivuosien tavoitteista

Eurooppa-neuvosto on päättänyt EU:n korkean tason nimityksistä kokouksessaan 27. kesäkuuta Brysselissä. Saksalaisen Ursula von der Leyenin esitetään jatkavan komission puheenjohtajana. Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeaksi edustajaksi nousee Viron pääministeri Kaja Kallas. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi valittiin Portugalin entinen pääministeri Antonio Costa.

Valtioneuvoston viestintäosasto, tiedote 28.6.2024

Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Petteri Orpo antoi valinnoille täyden tukensa.

”Nimityspaketti on maantieteellisesti ja poliittisesti tasapainoinen. Päätös varmistaa EU:n toimintakyvyn ja jatkuvuuden. Tulevan komission on päästävä aloittamaan työnsä niin pian kuin mahdollista”, pääministeri Orpo sanoi.

Valtiojohtajat hyväksyivät myös EU:n strategisen agendan vuosille 2024–2029. Strateginen agenda on ohjelma, joka linjaa unionin poliittisia tavoitteita ja painopisteitä seuraavan viiden vuoden aikana. Lisäksi se viitoittaa tulevan komission työtä.

”Strateginen ohjelma heijastelee erittäin hyvin meidän avaintavoitteitamme. Kilpailukyvyn vahvistaminen, Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen sekä biotalouden ja kiertotalouden edistäminen sisältyvät tekstiin. Voi sanoa, että tavoitteemme saavutettiin”, pääministeri Orpo totesi.

Eurooppa-neuvosto kävi strategisen keskustelun Ukrainasta ja vaihtoi näkemyksiä presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Lisäksi valtiojohtajat allekirjoittivat sopimuksen EU:n ja Ukrainan turvallisuussitoumuksista.

Pääministeri Orpo korosti, että vahvaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukea Ukrainalle on jatkettava. ”Olen erittäin tyytyväinen siitä, että EU-tasolla on löydetty yhteisymmärrys jäädytettyjen Venäjän keskuspankkivarojen tuottojen käyttämisestä Ukrainan tukemiseksi”, Orpo sanoi.

EU:n valtiojohtajat käsittelivät myös turvallisuutta ja puolustusta. Pääministeri Orpon mukaan eurooppalaista puolustusteollisuutta ja sen rahoitusta on edelleen vahvistettava. Hän muistutti Euroopan investointipankin (EIP) keskeisestä roolista.

”Vaikka EIP onkin jo keventänyt sääntöjään, tarvitaan vielä lisäaskeleita rahoituksen saamiseksi. Myös tulevassa rahoituskehyksessä on tarkasteltava mahdollisuuksia tukea puolustussektoria”, pääministeri Orpo sanoi.

Eurooppa-neuvosto keskusteli myös Lähi-idän tilanteesta, muuttoliikkeestä, hybridiuhista ja EU:n sisäisistä uudistuksista. Komissiota kehotettiin valmistelemaan Mustanmeren alueen strategia. Eurooppa-neuvosto ilmaisi huolensa Georgian viimeaikaisista tapahtumista ja varoitti maan viranomaisia EU-lähentymisen vaarantumisesta.

Lisätietoja: Erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä) 050 522 8233, valtioneuvoston kanslia

Eurooppa-neuvosto 27.-28.6.2024 | europa.eu
Valokuvia ja videoita | Neuvoston kuvapalvelu
EU:n ja Ukrainan turvallisuussitoumukset | europa.eu