Kuukauden kysymys 30.5.2013

Kuukauden kysymys: Miten ensi vuoden vaalit eroavat aiemmista Euroopan parlamentin vaaleista, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen?

Kuukauden kysymys:

Miten ensi vuoden vaalit eroavat aiemmista Euroopan parlamentin vaaleista, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston päällikkö Pekka Nurminen?

Pekka Nurminen. Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto

Euroopan parlamentin vaalit pidetään noin vuoden kuluttua, 22.-25.5. 2014. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 25. toukokuuta.

  • Vuoden 2014 eurovaalien merkitys on vahvistunut Lissabonin sopimuksen myötä. Vaalin tulos vaikuttaa suoraan Euroopan komission uuden puheenjohtajan valintaan vaalien jälkeen. "Uusi Barroso" valitaan vaalit voittaneesta poliittisesta ryhmästä. Siksi myös Euroopan laajuiset poliittiset puolueet asettavat ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi etukäteen ja ne käyvät EU:n laajuisen kampanjan. Vuoden 2014 vaalit ovat siis poliittisemmat ja vaikuttavat suoraan siihen, kuka käyttää aloitevaltaa EU:ssa vuosina 2015-2019.
  • Vuoden 2014 vaalit käydään ihan erilaisessa taloudellisessa, yhteiskunnallisessa ja poliittisessa tilanteessa kuin vuoden 2009 vaalit. Taloudellinen ja sosiaalinen kriisi säästö- ja tukitoimineen ovat tuoneet EU:n kaikkien ihmisten tietoisuuteen uudella tavalla. EU:n ja EMU:n tulevaisuudesta keskustellaan ja kiistellään. Eri maissa on erilaisia suuntauksia myös EU:sta irtautumiseksi. Vaalit ovat aivan eri tavalla tärkeä valinnan paikka EU:n tulevaisuuden kannalta.
  • Vuoden 2014 eurovaalit ovat maailmanhistorian suurin ylikansallinen demokratiaharjoitus! EU:n kansalaiset valitsevat suoraan 751 edustajaa päättämään yhteisestä lainsäädännöstä. Parlamentin valta on kasvanut uuden sopimuksen myötä. Osallistuvia maita on jo 28, kun Kroatia liittyy unioniin tänä kesänä. Äänioikeutettuja on enemmän kuin koskaan. Lissabonin sopimus vaikuttaa jonkin verran meppimääriin eri maissa, vaikka Suomen edustajamäärä pysyykin samassa, eli 13:ssa.