Kuukauden kysymys: Miten EU-kriittiset voivat vaikuttaa Euroopan parlamentissa, Sampo Terho?

EU-kriittiset saivat ennätysmäärän ääniä kevään Euroopan parlamentin vaaleissa.  EU-skeptiset ehdokkaat nousivat vahvasti esiin monessa EU-maassa kuten Ranskassa, Isossa-Britanniassa, Tanskassa ja Kreikassa. EU-kriittisten noususta huolimatta parlamentin perinteiset pääryhmät säilyttivät vankan asemansa.  Ne pitävät hallussaan enemmistöä EU-parlamentin 751 paikasta. Kysyimme europarlamentaarikko Sampo Terholta (ps), miten EU-kriittiset voivat vaikuttaa uudessa Euroopan parlamentissa.

MEP Sampo Terho

Mielestäni EU-kriittiset voivat vaikuttaa Euroopan parlamentissa kahdella pääasiallisella tavalla:

Ensinnäkin EU-kriittiset voivat vaikuttaa suoraan lainsäädännön valmistelutyöhön, ja jopa estää kansallisvaltioiden kannalta haitallista lainsäädäntöä. Viime parlamenttikaudella Euroopan liberaalidemokraattien ALDE-ryhmää pidettiin eräänlaisena kuninkaantekijänä, koska se saattoi kolmanneksi suurimpana ryhmänä usein ratkaista äänestysten lopputuloksia silloin kun Euroopan kansanpuolue EPP ja Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä S&D olivat erimielisiä.

Nyt EU-kriittinen Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä ECR on ALDE:n sijaan kolmanneksi suurin ryhmä. ECR:än lisäksi on toki muitakin EU-kriittisiä puolueryhmiä kuten Vapaa ja demokraattinen Eurooppa EFD, sekä iso joukko sitoutumattomia delegaatioita.

Toiseksi, merkittävien EU-kriittisten ryhmien olemassaolo jo itsessään ohjaa liittovaltiomyönteisten ryhmien käyttäytymistä, koska ne pelkäävät oman kannatuksensa laskemista edelleen, mikäli ne jatkavat aikaisemmalla linjallaan. Tätä kutsuisin EU-kriittisten epäsuoraksi vaikuttamiseksi parlamentissa.