Kuva:

Kysymme kuukausittain ajankohtaisista EU-asioista päättäjiltä ja asiantuntijoilta.

Kuukauden kysymys: Mitä EU:n pitäisi tehdä Turkin suhteen?

Euroopan parlamentin jäsenet haluavat keskeyttää väliaikaisesti Turkin kanssa käynnissä olevat liittymisneuvottelut. Marraskuussa 2016 pidetyssä täysistunnossa parlamentti ilmoitti olevansa edelleen sitoutunut pitämään Turkin ankkuroituneena EU:hun, mutta Turkin poikkeustilan nojalla toteutettavat ”suhteettomat sortotoimet” tulisi lopettaa ennen neuvottelujen jatkamista. Euroopan parlamentin julkilausuma ei kuitenkaan ole oikeudellisesti sitova, sillä parlamentilla ei ole virallista roolia asiassa

Kysyimme asiaa Euroopan parlamentin jäseneltä Liisa Jaakonsaarelta (sd, S&D):

Kanavat dialogille pidettävä auki

Turkkiin voi vaikuttaa vain olemalla Turkkiin yhteydessä. Avainsanoja ovat dialogi ja diplomatia. Euroopan unioni menettää kuitenkin ideansa ja sielunsa, jos se hyväksyy ne laajamittaiset ja summittaiset ihmisoikeuksien loukkaukset, joihin Turkki nyt syyllistyy.

Viestinä EU:n arvoista olisi oikein keskeyttää varsinaiset jäsenysneuvottelut. Erdoganille pitää tehdä selväksi, että neuvottelut EU-jäsenyydestä lopetetaan kokonaan, jos kuolemanrangaistus palautetaan Turkkiin. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, ettei Turkki etääntyisi EU:n arvoista: oikeusvaltioperiaatteesta, demokratiasta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Pallo neuvotteluiden edistymisen suhteen onkin nyt Erdoganilla: jos edistystä ihmisoikeusasioissa tapahtuu, voivat jäädytetyt neuvottelut sulaa takaisin aidoiksi neuvotteluiksi.

Ainut ongelma ei ole kuitenkaan Turkin EU-jäsenyysneuvottelut. Iso kysymys on se, miten Turkin kanssa solmittu pakolaissopimus pidetään voimassa. Tämä on pidettävä erillään varsinaisista jäsenyysneuvotteluista.

Heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen EU:n ja Turkin välit ovat olleet todella kireät. Nyt Erdogan on uhannut avata portit 3 miljoonalle pakolaiselle Eurooppaan. Uskon sen olevan vain uhkaus, sillä Turkin kansa haluaa sopimukseen liittyvän viisumivapauden.

On pidettävä mielessä, että me EU:ssa haluamme parasta Turkin kansalaisille: rauhaa, vapautta, ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vaurautta. Sen tulisi olla myös Erdoganin tavoite. Turkin talous on romahtanut heinäkuun jälkeen ja Turkin liira on yksi eniten kärsineistä valuutoista tänä vuonna. Tyytymättömyyteen ja turvattomuuteen tulisi vastata rauhalla ja dialogilla – ei ihmisoikeusloukkauksilla tai yksilönvapauksien rajoittamisella.

Kanavat dialogille on pidettävä auki. EU-Turkki -tulliunioni ja maaliskuun 2016 pakolaissopimus sekä monet muut yhteiset projektit kuten Erasmus-opiskelijoiden vaihto-ohjelma on pidettävä käynnissä. Ei ole Turkin, Euroopan eikä koko maailman edun mukaista lisätä jännitystä muutenkin äärettömän epävakaalla alueella.

Liisa Jaakonsaari