Kuva:

Kysymme kuukausittain ajankohtaisista EU-asioista päättäjiltä ja asiantuntijoilta.

Kuukauden kysymys: Miksi Euroopan parlamentin puhemies vaihtui kesken vaalikauden ja mitä siitä seuraa?

Euroopan parlamentin puhemies vaihtui 17. tammikuuta, kun parlamentin jäsenet äänestivät itselleen uuden puhemiehen. Taustalla vaihdoksessa oli aiemman puhemiehen, saksalaisen Martin Schulzin viime marraskuinen ilmoitus jättäytyä pois tehtävästä. Schulz, joka kuului sosialistien ja demokraattien ryhmään (S&D) oli toiminut parlamentin puhemiehenä tammikuusta 2012 lähtien. Schulz palasi kotimaansa Saksan politiikkaan ja liittopäivävaaleihin Angela Merkelin vastaehdokkaaksi.

Kysyimme Satu Tuomikorvelta, eduskunnan Brysselin toimiston asiantuntijalta miksi tällainen järjestely tehtiin?

Satu Tuomikorpi
Satu Tuomikorpi työskentelee eduskunnan Brysselin toimistossa.

Euroopan parlamentissa kaikki tehtävät jaetaan vaalikauden alussa vain vaalikauden ensimmäiseksi puoliskoksi. Tästä syystä muun muassa puhemiehen ja varapuhemiesten sekä valiokuntien puheenjohtajien tehtävät saattavat vaihtaa haltijaa vaalikauden puolivälissä.

Taustalla suurimpien puolueiden sopimus

Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien voimasuhteet ovat jo pitkään olleet sellaiset, että parlamentissa on vaikea muodostaa vakaita enemmistöjä missään äänestyksissä ilman kahden suurimman ryhmän, eli keskustaoikeistolaisen EPP:n ja keskustavasemmistolaisen S&D:n yhteistyötä. Näiden ryhmien kesken on usein sovittu myös parlamentin keskeisistä henkilövalinnoista.

Kuluvan vaalikauden osalta EPP ja S&D olivat sopineet, että S&D pitäisi puhemiehen paikkaa vaalikauden ensimmäisen puoliskon, minkä jälkeen se siirtyisi EPP:lle. Tämän sopimuksen tekemisen jälkeen muut EU:n huippuvirat eli komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuudet menivät kuitenkin EPP-läisille ehdokkaille. S&D alkoikin poliittisen tasapainon nimissä vaatia, että parlamentin puhemiehen tehtävä säilyisi heillä.

Koska EPP halusi puolestaan pitäytyä alkuperäisessä sopimuksessa, se asetti oman ehdokkaansa puhemiesvaaliin ja onnistui saamaan liberaaliryhmä ALDE:n ja konservatiiviryhmä ECR:n tuen ehdokkaalleen. Näin valituksi tuli EPP:n Antonio Tajani.

Yhteistyö jatkunee entiseen malliin

Repivän puhemieskamppailun jälkeen S&D:n taholta on julistettu EPP:n ja S&D:n välisen niin sanotun suuren koalition kuolemaa. Käytännössä nämä ryhmät saattavat kuitenkin olla pakotettuja jatkamaan yhteistyötään parlamentissa melko lailla entiseen malliin. Vaihtoehtoina on joko yhteistyö parlamentin euroskeptisten ryhmien kanssa tai päätöksenteon täydellinen lamaantuminen.

Yhteistyö kuitenkin muuttunee tapauskohtaisemmaksi, kun sitä ohjaamassa ei enää ole ylimmän poliittisen tason yhteisymmärrystä.

Satu Tuomikorpi