Kuva: EEAS
Uutinen 21.11.2017

Suurlähettiläs Coninsx – EU:n arktinen ääni

”Tärkein tehtäväni  on huolehtia siitä, että EU:n arktisen politiikka näkyy ja kuuluu”, sanoo Euroopan unionin ensimmäinen arktinen suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx.  Suurlähettiläs Coninsx siirtyi EU:n ulkosuhdehallinon uuteen tehtävään syyskuun alussa. Hän on aikaisemmin toiminut EU- suurlähettiläänä Meksikossa ja viimeksi Kanadassa.

Ulkoministeri Timo Soini ja EU:n arktinen suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx tapasivat Rovaniemellä viime viikolla. Kuva: Kalle Kankaanpää

Rovaniemen Arctic Spirit konferenssiiin osallistunut Coninsx on päässyt jo hyvin asioihin  käsiksi, vaikka sanookin, että perehtyminen on vielä pahasti kesken. ”Kanadassa monet asiat tulivat tutuiksi, mutta olen nyt huomannut, että ei ole mitään yhtä arktista vaan monta erilaista arktista aluetta ja valtiota.

 

”Arktisen alueen tulevaisuus  kiinnostaa Euroopan unionia ja jäsenvaltioita monestakin  syystä. Tärkeintä on tietysti toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta myös taloudelliset intressit pitää tunnustaa”, sanoo suurlähettiläs Coninsx.

Euroopan unionissa ollaan  kiinnostuneita kaikista uusista avauksista teknologian, innovaatioiden tai vaikkapa kierrätystalouden tarjoamiin mahdollisuuksiin liittyen. ”Ongelmat ovat yhteisiä”, sanoo Coninsx ja ottaa esimerkiksi merien muovijätteen. ”Keskustelin asiasta hiljattain norjalaisten asiantuntijoiden kanssa ja he olivat huolissaan  ongelman leviämisestä pohjoisille merialueille ja rannoille”.

Rovaniemen Arctic Spirit  -konferenssissa EU:n arktisella puhemiehellä oli hyvä tilaisuus keskustella useiden muiden arktisten suurlähettiläiden ja virkamiesten kanssa. ” Suomi johtaa puhetta Arktisessa neuvostossa hyvällä ohjelmalla ja otteella. Suomi on ottanut  neuvoston tarkkailijamaat hyvin keskusteluun mukaan”, kiittelee Coninsx.

Rovaniemen jälkeen arktista suurlähettilästä odotti jo seuraavana maanantaina Arctic Futures -kokous Brysselissä.

Marie-Ann Coninsx aikoo tehostaa  yhteydenpitoa ja keskustelua arktisen neuvoston alkuperäiskansojen edustajien kanssa. ”Turvallinen, puhdas ja kehittyvä arktinen alue on tärkeä kaikille eurooppalaisille.”

Lisätietoa: EU:n kolmas arktinen tiedonanto (en)

EU:n arktinen suurlähettiläs twitterissä: @MarieAnnConinsx