Kuva:
Uutinen 26.8.2019

Ulkoministerit keskustelevat Helsingissä Lähi-idästä, hybridiuhista ja arktisesta alueesta

EU-maiden ulkoministerit pitävät Helsingissä 29. ja 30. elokuuta epävirallisen kokouksen (Gymnich). Ulkoministerit keskustelevat muun muassa Lähi-idästä ja arktisesta alueesta sekä hybridiuhista. Lisäksi Länsi-Balkanin kumppaneiden ulkoministereiden kanssa keskustellaan alueellisesta yhteistyöstä.

Kokouksen puheenjohtajana toimii EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Kokous alkaa torstaina 29. elokuuta yhteisellä keskustelulla hybridiuhista puolustusministereiden kanssa. Hybridi- ja kyberuhkien torjuminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteistä. Suomi pyrkii puheenjohtajakaudellaan kehittämään EU:n kriisinkestokykyä ja lisäämään tietoisuutta hybridiuhista. Ulkoministerit käsittelevät torstaina laajasti myös Lähi-idän tilannetta.

Ulkoministerit keskustelevat perjantaina 30. elokuuta arktisesta alueesta. Ilmaston lämpenemisen seurauksena arktisen alueen strateginen merkitys kasvaa Euroopassa ja globaalisti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Suomi pitää tärkeänä, että EU kiinnittää alueeseen huomiota sekä EU:n ulkosuhteissa että EU:n sisäisissä poliitikoissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi Gymnich-kokouksen jälkeen erillisen ministerilounaan, jonka teemana on ihmisoikeuspuolustajien tukeminen. Lounaalle kutsutaan vieraaksi myös kansainvälisiä ihmisoikeuspuolustajia.

Gymnich-kokous järjestetään puolivuosittain neuvoston puheenjohtajamaassa. Kokous on saanut nimensä Erftsadtissa Saksassa sijaitsevan linnan mukaan, jossa ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin.

Suomi toimii Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana 1.7.–31.12.2019. Suomi järjestää puheenjohtajakaudellaan kuusi epävirallista ministerikokousta Finlandia-talossa Helsingissä. Kokouksen alustava ohjelma ja tietoa medialle https://eu2019.fi/tapahtumat/2019-08-29/epavirallinen-ulkoministerikokous-gymnich-

Lisätietoa: yksikönpäällikkö Matti Nissinen, puh. 0295 351 780.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi