Kuva:
Uutinen 29.10.2019

Uusi EU-perusteos – luotettava kumppani EU-asioiden viidakossa

Uudistettu Eurooppatiedotuksen EU-perusteos julkaistiin Helsingin Kirjamessuilla 24. lokakuuta. Toimittaja Heli Satulin kirjoittama teos tarjoaa lukijalleen kattavan katsauksen EU:n perusasioihin sekä ajankohtaisiin tapahtumiin: esiin nousevat polttavat puheenaiheet ilmastonmuutoksesta brexitiin. Teos avaa EU:n rakenteiden toimintaa ja kurkistaa myös lukuisin haastatteluin EU-politiikan kulissien taakse, europarlamentaarikkojen ja virkamiesten arkeen sekä esimerkiksi EU:n ilmastopääneuvottelijan työpäivään.

EU-perusteoksen voi lukea niin painettuna kuin sähköisenäkin versiona.
EU-perusteoksen voi lukea niin painettuna kuin sähköisenäkin versiona.

Kirjan toimittanut tiedottaja  Reetta Purontakanen ulkoministeriön viestinnästä kertoo, että tavoitteena oli toteuttaa ulkoasultaan raikas ja sisällöltään selkeä teos, joka on luotettava kumppani niin EU-aiheita opiskelevalle ensikertalaiselle kuin kokeneemmallekin EU-uutisten kuluttajalle.

Perusteoksen voi tilata ilmaiseksi painettuna kirjana tai lukea sähköisesti.

Ilmastoasiat vahvasti esillä

Kirjassa on kuusi päälukua, jotka käsittelevät EU:n historiaa, tulevaisuutta ja unionin jokapäiväistä toimintaa sekä EU:n suhdetta maailmaan, talouteen ja kansalaisiin. Ilmastonäkökulma on teoksessa vahvana. Satuli sanoo, että lähivuosina EU:n ykkösasia on, miten unioni saadaan hiilineutraalille tielle tavalla, joka on myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää.

EU-perusteos on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että se helpottaa lukijaa ymmärtämään myös isoja teemoja kuten ilmastonmuutoksen torjuntaa tai kauppapolitiikkaa. ”Meidän toimittajien tehtävänä on aina ollut suodattaa kakofonisesta informaatiotulvasta oleelliset asiat, pukea ne helposti ymmärrettävään muotoon ja antaa ääni erilaisille näkökulmille. Auttaa siis ihmisiä ymmärtämään, miksi maailma on sellainen kuin se on”, toimittaja Heli Satuli toteaa.

Satuli työskentelee EU- ja taloustoimittajana, parhaillaan päättäjämedia MustReadin Brysselin-kirjeenvaihtajana. Hän on ollut useissa lehdissä toimittajana ja kirjeenvaihtajana. Lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Euroopan parlamentissa erityisavustajana ja matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestön viestintäpäällikkönä.

Perusteoksella pitkät perinteet

EU-perusteoksen varhaisin edeltäjä ilmestyi jo ennen Suomen EU-jäsenyyttä, vuonna 1993. Sen jälkeen teosta on päivitetty useaan otteeseen ennen nykyistä versiota, viimeksi vuonna 2014. Suomen EU-kansanäänestyksestä on kulunut 25 vuotta, mutta tarve ymmärrettävälle ja helposti lähestyttävälle tiedolle on vain kasvanut.

Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana ajankohtaiset EU-kysymykset ovat olleet paljon esillä, mutta ilman pohjatietoa komissiosta, ministerineuvostosta tai EU:n taloudesta näitä voi olla hankala seurata.

 

Heli Satuli
”Disinformaation aikakaudella luotettavaa, faktapohjaista journalismia tarvitaan entistä enemmän”, toteaa Heli Satuli. 

Satulin mukaan uusinta EU-perusteosta kirjoittaessa oli mielenkiintoista tutustua EU-instituutioissa työskentelevien suomalaisten työn arkeen ja Suomen matkaan EU:n jäseneksi: ”Se oli täynnä hiuksia nostattavia juonenkäänteitä!”

EU-perusteos ilmestyy seuraavan vuoden alkupuolella myös ruotsiksi. Kirjasta julkaistaan myöhemmin myös dynaaminen sähköinen versio.