Kuva:
Uutinen 11.12.2019

EU:n itäinen kumppanuus pähkinänkuoressa

Tänä vuonna juhlitaan EU:n itäisen kumppanuuden kymmenvuotista taivalta. Itäisen kumppanuuden tavoitteena on tukea itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian kumppanimaiden vakautta, demokratiaa, oikeusvaltiokehitystä ja kaupan vapauttamista. Suomen EU-puheenjohtajakausi tuo Helsinkiin ”Stronger Together – Eastern Partnership Media Conference” -tapahtuman. Tapahtuman tavoitteena on tukea EU:n itäisen kumppanuuden politiikkaa sekä kumppanimaiden uudistuksia, kansalaisyhteiskuntaa ja yhteiskuntien kestokykyä.

Itäinen kumppanuus –ohjelma käynnistettiin vuonna 2009 Georgian sodan jälkeen.  Sen tarkoituksena on tuoda kuusi entisen Neuvostoliiton maata yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti lähemmäs Euroopan unionia sekä samalla rohkaista niiden omia uudistusprosesseja.

Kumppanuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin EU:hun liittymisprosessi, eikä kumppanimaiden EU-jäsenyys ole ollut EU:n virallisena tavoitteena. Jokainen maa valitsee itse tavoitetasonsa ja tulokset, joita se haluaa saavuttaa suhteissaan Euroopan unioniin.

Bilden är från Georgiens huvudstad Tbilisi. Bild: Jaanus Jagomägi on Unsplash
Kuva Georgian pääkaupungista Tbilisistä. Kuva: Jaanus Jagomägi, Unsplash

EU:n kuusi itäistä kumppanimaata ovat:

  • Armenia
  • Azerbaidžan
  • Valko-Venäjä
  • Georgia
  • Moldovan tasavalta
  • Ukraina

Venäjä ja Turkki eivät kuulu Itäisen kumppanuuden maihin, sillä niillä on erilainen asema suhteissaan Euroopan unioniin. Turkki on liittymisneuvotteluja käyvä maa ja unionin Venäjä-suhteita taas määrittää niin sanottu strateginen kumppanuus.

Vaikka varsinaisessa yhteistyössä on mukana vain kuusi maata, on niiden EU-lähentyminen ja etenkin kaupallis-taloudellisten suhteiden vahvistuminen EU:n näkökulmasta eduksi laajemmallekin alueelle, mukaan lukien Venäjälle.

Osa naapuruuspolitiikkaa

Itäinen kumppanuus on Euroopan naapuruuspolitiikan (ENP) erityinen itäinen ulottuvuus. Naapuruuspolitiikan avulla EU tukee naapurimaita Itä-Euroopassa ja Välimeren alueella poliittisesti ja taloudellisesti. Keskeisenä tavoitteena on muun muassa perusihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen EU:n lähialueilla sekä poliittisten ja taloudellisten suhteiden vahvistaminen EU:n ja kumppanimaiden välillä.

Naapuruuspolitiikkaa määrittelee nykyisin EU:n globaalistrategia.

Itäisen kumppanuuden kymmenvuotisjuhliin osallistui myös silloinen ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Euroopan unioni
Itäisen kumppanuuden kymmenvuotisjuhliin osallistui myös silloinen ulkoministeri Timo Soini. Kuva: Euroopan unioni

Kymmenen vuotta itäistä kumppanuutta

Itäisen kumppanuuden kymmenvuotinen historia on ollut EU:n näkökulmasta onnistunut. Toukokuussa 2019 kumppanuuden saavutuksia juhlistettiin lukuisissa tapahtumissa, esimerkiksi itäisen kumppanuuden vuosittaisessa ulkoministerikokouksessa.

Kumppanuuden avulla on vahvistettu muun muassa EU- ja kumppanimaiden välistä kaupankäyntiä ja opiskelijavaihtoa. Itäisen kumppanuuden maat ovat esimerkiksi nousseet EU:n kymmenenneksi suurimmaksi kauppakumppaniksi.

Itäinen kumppanuus näkyy myös Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmassa. Joulukuussa 2019 järjestettävä ”Stronger Together – Eastern Partnership Media Conference” –tapahtuma kokoaa Helsinkiin itäisten kumppanimaiden mediavaikuttajia keskustelemaan muun muassa riippumattomien tiedotusvälineiden kohtaamista haasteista nykyisessä viestintäympäristössä.

Lisätietoa itäisestä kumppanuudesta: