Kuva: EU:n neuvosto
Uutinen 28.2.2022

EU:n suhteet Ukrainaan – perustietoa

Ukraina on EU:n itäisen kumppanuuden kumppanimaa, ja sillä on EU:n kanssa vuonna 2017 voimaan tullut assosiaatiosopimus, jonka myötä Ukraina ja EU tiivistivät poliittista ja taloudellista yhteistyötään. EU tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen ja tukee Ukrainaa antamalla muun muassa poliittista, taloudellista ja humanitaarista apua.

Itäinen kumppanuus

EU:n Itäisen kumppanuuden tavoitteena on vahvistaa poliittista lähentymistä ja taloudellista yhdentymistä sekä alueellista yhteistyötä EU:n ja kuuden itäisen Euroopan ja Etelä-Kaukasian kumppanimaan kanssa. Kumppanuus ei kuitenkaan ole sama asia kuin EU:hun liittymisprosessi. Itäisen kumppanuuden keskeisenä tavoitteena on muun muassa perusihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen EU:n lähialueilla sekä poliittisten ja taloudellisten suhteiden vahvistaminen EU:n ja kumppanimaiden välillä.

EU:n itäisiä kumppanimaita ovat:

  • Armenia
  • Azerbaidžan
  • Georgia
  • Moldovan tasavalta
  • Ukraina

Valko-Venäjä perui osallistumisensa itäiseen kumppanuuteen vuonna 2021.

EU:n itäinen kumppanuus pähkinänkuoressa

Assosiaatiosopimus

Assosiaatiosopimus, joka tuli voimaan 2017 on tärkein väline Ukrainan ja EU:n lähentymisessä. Sen myötä Ukraina ja EU tiivistivät poliittista ja taloudellista yhteistyötään. Sopimuksen talouteen liittyvä osa, laaja vapaakauppa-alue, avaa markkinoita ja yhdenmukaistaa eri alojen lakeja, normeja ja määräyksiä ja tarjoaa siten Ukrainalle kehyksen kauppasuhteiden nykyaikaistamiselle sekä talouskehitykselle.

Ukraina: neuvosto hyväksyi assosiaatiosopimuksen (lehdistötiedote 11.7.2017)

Viisumivapaus

EU:n neuvosto hyväksyi vuonna 2017 asetuksen viisumivapaudesta EU:hun matkustaville Ukrainan kansalaisille, kun oleskelun kesto on enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana.

Pakotteet

EU on vuodesta 2014 alkaen asettanut vaiheittain Venäjälle pakotteita, jotka ovat johtuneet Krimin laittomasta liittämisestä Venäjän federaatioon, Venäjän päätöksestä tunnustaa itsenäisiksi Donetskin ja Luhanskin alueet sekä Ukrainan tarkoituksellisesta horjuttamisesta.

Viimeisimmistä pakotteista sovittiin ylimääräisessä EU-huippukokouksessa 24.2.2022 ja EU-maiden ulkoministerien kokouksessa 27.2.2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. EU-ulkoministerit antoivat 27. helmikuuta myös poliittisen tuen Ukrainan asevoimien tukemiselle Euroopan rauhanrahaston kautta.

EU asetti Putinille ja Lavroville pakotteita (lehdistötiedote 25.2.2022)

Ulkoasiainneuvoston epävirallisen kokouksen linjaukset (27.2.2022)

Makrotaloudellinen rahoitusapu

EU tuki Ukrainaa vuosina 2014–2021 viidellä peräkkäisellä makrotaloudellisella rahoitusaputoimella, joissa myönnettiin lainoina yhteensä 5 mrd. €.

Koska Ukraina on menettämässä pääsyn kansainvälisille pääomamarkkinoille geopoliittisen epävarmuuden lisääntymisen ja siitä taloustilanteeseen aiheutuvien vaikutusten vuoksi, EU päätti helmikuussa 2022 myöntää Ukrainalle 1,2 mrd. €:n suuruisen lisärahoitusavun sen vakauden tukemiseksi.

Neuvosto vahvisti 1,2 mrd. €:n rahoitusavun Ukrainalle (lehdistötiedote 21.2.2022)

 

Lisätietoa EU:n ja Ukrainan suhteista neuvoston sivuilla