Kuva: EU
Uutinen 26.5.2021

Eurooppa-neuvosto kiirehti koronatodistuksen käyttöä

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.5.2021
TIEDOTE 334/2021

Brysselissä tiistaina 25. toukokuuta kokoontunut ylimääräinen Eurooppa-neuvosto kehotti toisena kokouspäivänään jäsenmaita ottamaan nopeasti käyttöön EU:n koronatodistuksen. EU-johtajat keskustelivat tänään myös ilmastonmuutoksesta ja ohjeistivat Euroopan komissiota sen valmistellessa tarkentavia esityksiä taakanjaosta.

EU-johtajat olivat tyytyväisiä siitä, että rokotusvauhti on kiihtynyt ja digitaalisen koronatodistuksen käyttö on alkamassa EU:ssa. Eurooppa-neuvosto kiirehti kaikkia jäsenmaita ottamaan digitaalisen todistuksen käyttöön kesän aikana. Suomen kansallinen koronatodistus tulee käyttöön huomisesta alkaen, ja se tulee olemaan yhteensopiva EU:n järjestelmän kanssa.

”Digitaalinen todistus helpottaa terveysturvallista rajojen yli liikkumista. Samaan aikaan on tärkeää, että jäsenmailla on edelleen mahdollisuus ylläpitää rajoituksia, jos terveysturvallisuustilanne niin vaatii. Uusien virusvarianttien suhteen on oltava tarkkana, ja muuttuviin tilanteisiin täytyy reagoida päättäväisesti”, pääministeri Sanna Marin sanoi.

Eurooppa-neuvosto huomautti myös, että pandemian vaikutuksia voidaan hillitä vain kattavilla maailmanlaajuisilla toimilla ja kehotti tehostamaan toimia, joilla varmistetaan koronarokotteiden tasapuolinen saatavuus maailmassa. EU on suurin koronarokotteiden viejä maailmassa.

Ilmastopolitiikan osalta Eurooppa-neuvosto antoi joulukuussa sovitun mukaisesti komissiolle tarkentavia ohjeita siitä, millaisia esityksiä komission tulisi valmistella 2030 ilmastolainsäädännöksi. Suomelle on tärkeää, että EU saavuttaa asettamansa tiukat päästötavoitteet vuosille 2030 ja 2050. Suomelle on tärkeää myös, että kaikki EU-maat osallistuvat oikeudenmukaisella tavalla. Eurooppa-neuvosto päätyi vahvistamaan joulukuussa antamansa päätelmät sekä pyytämään komissiolta pikaisesti lainsäädäntöehdotuksia, jotka perustuvat huolellisiin vaikutusarvioihin.

”Komissiolla on nyt tärkeä tehtävä antaa tasapainoiset lainsäädäntöehdotukset, joiden avulla saavutamme yhteisillä toimilla EU:n uuden 2030 tavoitteen. Kustannustehokkuus tulee olla ehdotuksissa mukana nykyistä paremmin, ja kaikkien jäsenmaiden tulee olla mahdollista päästä ajoissa ilmastoneutraalisuustavoitteen vaatimalle päästövähennyspolulle”, pääministeri Marin totesi.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia