Kuva:
Uutinen 29.6.2021

EU-puheenjohtajamaa Slovenia edistää EU:n elpymistä ja varautumista kriiseihin

EU-puheenjohtajuus siirtyy Portugalilta Slovenialle 1.7.2021. Slovenia toimii EU-puheenjohtajana toista kertaa. Maan tavoitteena puheenjohtajakaudella on erityisesti edistää EU:n elpymistä ja varautumista erilaisiin kriiseihin sekä varmistaa, että EU:lla on riittävät työkalut kansalaistensa terveyden turvaamiseksi.

Yhdessä. Joustava. Eurooppa.

Slovenian EU-puheenjohtajakautta värittää yhä jatkuva koronapandemia ja siitä toipuminen. Puheenjohtajakauden motto on ”Together. Resilient. Europe.”, ja Slovenian tavoitteena on vahvistaa EU:n kestokykyä ja resilienssiä erilaisten kriisien varalta. Slovenia pyrkii myös edistämään EU-maiden kansallisten elpymissuunnitelmien hyväksymistä, jotta koronapandemian vaikutuksia voidaan lievittää ja digitaalista vihreää siirtymää toteuttaa. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa oikeusvaltiota ja eurooppalaisia arvoja sekä lisätä turvallisuutta ja vakautta Euroopan lähialueilla. Puheenjohtajamaa haluaa myös edistää Euroopan tulevaisuuskeskustelua.

Heinäkuussa aloittava Slovenia on ensimmäinen EU:n puheenjohtajamaa, joka ottaa käyttöön yhteisen verkkosivuston EU:n neuvoston sihteeristön kanssa. Myös kaksi Sloveniaa seuraavaa puheenjohtajamaata eli Ranska ja Tshekki jatkavat yhteistä verkkosivuprojektia.

EU:n neuvoston puheenjohtajana yksi jäsenmaa kerrallaan

Euroopan unionin neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa, toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai Euroopan parlamentilla.  Puheenjohtajuus kiertää jäsenvaltioiden kesken siten, että yksi EU-maa toimii kerrallaan kuuden kuukauden ajan EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. EU-puheenjohtajakaudella jokaisen jäsenmaan hallituksen ministerit johtavat vuorollaan oman politiikan alansa ministerineuvostojen kokouksia ja voivat vaikuttaa asialistalla oleviin kysymyksiin.

Lissabonin sopimuksen myötä otettiin käyttöön kolmen peräkkäisen puheenjohtajamaan muodostamat puheenjohtajakolmikot eli triot. Vuosien 2020–2021 puheenjohtajuustrioon kuuluvat Slovenian lisäksi Saksa ja Portugali. Triot tekevät omien puheenjohtajuusohjelmiensa lisäksi yhdessä 18 kuukautta kattavan pitkäaikaisen suunnitelman ja tekevät muutoinkin yhteistyötä.

 

Slovenian EU-puheenjohtajuuskauden ohjelma