Kuva: © Ghislain Mariette / Présidence de la République
Uutinen 28.12.2021

Ranska aloittaa EU-puheenjohtajana – tavoitteena vahvempi Eurooppa

EU-puheenjohtajuus siirtyy Slovenialta Ranskalle 1.1.2022. Ranska toimii EU-puheenjohtajana peräti 13. kertaa. Ranskan puheenjohtajuus jatkuu kesäkuun loppuun asti.

Ranskan puheenjohtajakauden motto on ”Relance, puissance, appartenance”, eli ”elpyminen, voima, yhteenkuuluvuus”. Painopisteinä puheenjohtajakaudella ovat Euroopan suvereniteetti ja strateginen itsenäisyys, taloudellinen elpyminen ja eurooppalaisen yhteenkuuluvuuden vahvistaminen. EU:n lainsäädäntötyössä Ranska keskittyy digitaaliseen alaan, vihreään siirtymään sekä sosiaalipolitiikkaan. Puheenjohtajakauden tavoitteet esitellään Euroopan parlamentille 19.1. Strasbourgin täysistunnossa.

Suuria ajatuksia – ja koronaa

”Euroopan mitassa Ranska uskaltaa aina ajatella suuresti. Tavoitteet ovat sen mukaisia. Kauden slogan ’elpyminen, voima, yhteenkuuluvuus’ on toki kovin ranskalainen. Sitä on myös presidentti Emmanuel Macronin tiedotustilaisuudessa nähty ’Une Europe plus souveraine’ -teksti. Se tarkoittaa Pariisista katsottuna muun muassa EU:n puolustuksen vahvistamista ja kriisien hoitoa ilman Yhdysvaltoja”, kuvailee lehdistövirkamies Marko Ruonala Suomen EU-edustustosta.

Ruonalan mukaan Ranskan EU-puheenjohtajuuden kovaa ydintä ovat EU:n ulkorajojen turvaaminen, Schengen-alueen uudistaminen sekä EU:n budjettisääntöjen muuttaminen, jonka Ranska ottaa todennäköisesti esille jo huippukokouksessa maaliskuussa. Macronin mukaan Eurooppa ei voi enää palata entisiin vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöihin, jotka ovat toistaiseksi olleet jäissä Covidin aikana.

Ruonala painottaa suurten jäsenvaltioiden roolia: ”EU:ssa kaivataan vahvaa johtavuutta. Vuoden viimeisen Eurooppa-neuvoston jälkeen Macron ja Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz pitivät yllättäen yhteisen pressitilaisuuden. Suurten EU-pääkaupunkien näkyvyys korostuu entisestään, jos tandem-tiedotuksesta tulee pysyvä käytäntö.”

”Covidin paluu oli ikävä yllätys kauttaan juuri lopettavalle Slovenialle. Eikä se ollut mukava joululahja Pariisillekaan. Ranskalainen kollegani kertoi, että heille viruksen leviäminen tarkoittaa tuplasuunnitelmia kaikkiin kokousjärjestelyihin – eli valtavasti lisätöitä”, Ruonala toteaa.

Presidentens ställning i Frankrikes politiska system och i landets EU-politik är stark. På bilden president Emmanuel Macron.
Presidentin asema Ranskan poliittisessa järjestelmässä ja maan EU-politiikassa on vahva. Kuvassa presidentti Emmanuel Macron.

EU-puheenjohtajuus vaihtuu kahdesti vuodessa

Euroopan unionin neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa, toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai Euroopan parlamentilla. Puheenjohtajuus kiertää jäsenvaltioiden kesken siten, että yksi EU-maa toimii kerrallaan kuuden kuukauden ajan EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. EU-puheenjohtajakaudella jokaisen jäsenmaan hallituksen ministerit johtavat vuorollaan oman politiikan alansa ministerineuvostojen kokouksia ja voivat vaikuttaa asialistalla oleviin kysymyksiin.

Lissabonin sopimuksen myötä otettiin käyttöön kolmen peräkkäisen puheenjohtajamaan muodostamat puheenjohtajakolmikot, niin sanotut triot. Vuosien 2022–2023 puheenjohtajuustrioon kuuluvat Ranskan lisäksi Tšekki ja Ruotsi. Triot tekevät omien puheenjohtajuusohjelmiensa lisäksi yhdessä puolistoista vuotta kattavan pitkäaikaisemman suunnitelman. Ranskan, Tšekin ja Ruotsin trion ohjelman painopisteinä ovat kansalaisten vapauksien suojeleminen, uuden kasvu- ja investointimallin edistäminen, vihreämmän ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemman Euroopan rakentaminen sekä monenvälisen yhteistyön korostaminen.

Ranskan EU-puheenjohtajakauden verkkosivut