Kuva: EU

Pääministeri Sanna Marin keskustelee Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan kanssa

Valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla voit seurata kaikkia ministeriöiden ajankohtaisia EU-aiheisia tiedotteita, kirjoituksia ja puheita.

Ajankohtaista 25.2.2022

EU-johtajat sopivat uusista pakotteista Venäjälle

Valtioneuvoston viestintäosasto 25.2.2022 

 

Euroopan unioni on vastannut nopeasti, vahvasti ja yhtenäisesti Venäjän samana päivänä Ukrainassa aloittamiin sotatoimiin. Ylimääräinen Eurooppa-neuvosto asetti torstaina 24. helmikuuta uusia pakotteita, joilla on laajat ja vakavat seuraukset Venäjälle. EU-johtajat keskustelivat kokouksen alussa etäyhteydellä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Uudet pakotteet koskevat rahoitus-, energia- ja liikennesektoria, niin kutsuttuja kaksikäyttötuotteita, vientirahoitusta ja viisumipolitiikkaa. Lisäksi henkilöpakotteita laajennetaan koskemaan uusia Venäjän kansalaisia. Pakotteiden yksityiskohdat tulevat julkisiksi ja astuvat voimaan, kun ne on hyväksytty neuvostossa ja julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Tämä tapahtuu ripeästi.

”Tuomitsemme jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Ajatuksemme ovat ukrainalaisten luona.  Osoitamme yhdessä lähimpien liittolaistemme kanssa tukemme Ukrainan itsenäisyydelle, suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle. Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on samalla hyökkäys koko kansainvälistä sääntöpohjaista turvallisuusjärjestystä vastaan ja vastaamme Venäjän toimiin vahvasti. Tänään päätettyjen pakotteiden lisäksi olemme valmiita keskustelemaan myös lisäpakotteista”, sanoi Suomea kokouksessa edustanut pääministeri Sanna Marin.

EU asetti pakotteita myös aiemmin tällä viikolla, koska Venäjä oli ilmoittanut tunnustavansa itsenäisiksi Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueet. Pakotteet, joista ulkoministerit sopivat tiistaina 22. helmikuuta, astuivat voimaan seuraavana päivänä.

EU on asettanut ja asteittain laajentanut pakotteita Venäjälle Krimin laittoman liittämisen ja Itä-Ukrainan konfliktin seurauksena maaliskuusta 2014 lähtien.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Tuulia Pitkänen p. 0295 160 231, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733,valtioneuvoston kanslia