Bild: EU
Aktuellt 25.2.2022

EU-ländernas ledare enades om nya sanktioner mot Ryssland

Statsrådets kommunikationsavdelning

 

Europeiska unionen har reagerat snabbt, kraftfullt och samstämmigt på de krigshandlingar som Ryssland inlett i Ukraina tidigare samma dag. Europeiska rådet, som sammanträdde till ett extra möte torsdagen den 24 februari, införde nya sanktioner med omfattande och allvarliga konsekvenser för Ryssland. I början av mötet diskuterade EU-ländernas ledare med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj över video.

De nya sanktionerna omfattar finanssektorn, energi- och transportsektorerna, produkter med dubbla användningsområden, exportfinansiering och viseringspolitik. Dessutom utvidgas sanktionerna mot personer till att gälla fler ryska medborgare. Detaljerna i sanktionerna blir offentliga och träder i kraft med det snaraste, när de har antagits i rådet och publicerats i Europeiska unionens officiella tidning.

”Vi fördömer skarpt Rysslands angrepp mot Ukraina. Våra tankar går till ukrainarna. Tillsammans med våra närmaste allierade riktar vi vårt stöd till Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet. Rysslands hänsynslösa angrepp mot Ukraina är samtidigt ett angrepp mot hela den internationella regelbaserade säkerhetsordningen, och vi reagerar kraftfullt på Rysslands agerande. Vi är också beredda att diskutera ytterligare sanktioner utöver de sanktioner som vi enades om i dag”, sade statsminister Sanna Marin, som företrädde Finland vid mötet.

EU införde sanktioner också tidigare denna vecka med anledning av att Ryssland meddelade att landet erkänner separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga. Dessa sanktioner som utrikesministrarna enades om tisdagen den 22 februari trädde i kraft följande dag.
EU har sedan mars 2014 infört och gradvis utvidgat sanktionerna mot Ryssland på grund av den illegala annekteringen av Krim och konflikten i östra Ukraina.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 319, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli