Kuva:

Töissä Brysselissä: Seppo Lattu

”Kahdeksan vuotta 18:ssa eri kabinetissa ovat opettaneet stressinsietokykyä ja laajakatseisuutta”

Seppo Latun tie on kulkenut Kanadan, Liettuan, Puolan ja Slovakian kautta EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettiin Brysseliin. Assistenttina työskentelevä Lattu viihtyy Brysselissä ja kovatahtisessa työssään Euroopan unionin komissiolla. Vapaa-ajalla hän torjuu työstressiä jalkapallojoukkue Finland Unitedin riveissä.

Seppo Lattu työskentelee Brysselissä komissaari Kataisen tiimissä Euroopan komissiossa. Hän on muun muassa kiertotaloudesta ja energiaunionista vastaavan kabinetin jäsenen Grzegorz Radziejewskin sekä viestinnästä ja suhteista Euroopan parlamenttiin vastaavan Antti Timosen assistentti. Työ on vienyt Lattua maasta ja kabinetista toiseen.

”Olen tarttunut aina mahdollisuuksiin tehdä töitä ja opiskella ulkomailla. Innostun muutoksesta, uusista paikoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista”, alun perin Kemistä kotoisin oleva Lattu kertoo. Kanadalaisen äidin kautta kesät kuluivat nuorempana au pair -hommissa Atlantin toisella puolen. Myöhemmin ulkomaille vei Erasmus-vaihto Englannissa sekä työharjoittelut Liettuassa ja Puolassa.

Ensimmäinen valmistumisen jälkeinen työpaikka oli Suomen tuolloin juuri avatussa suurlähetystössä Bratislavassa, missä valmisteltiin Slovakian EU-jäsenyyttä. Jälkimmäiseltä reissulta mukaan tarttui muutakin kuin arvokasta työkokemusta, nimittäin Patricia-vaimo. Kun tulkkina työskentelevä Patricia sai töitä Euroopan parlamentista toimi se kipinänä Brysseliin muutolle.

Lattu edusti menestyksekkäästi komission joukkuetta EU-edustuston ja komission välisessä tennisturnauksessa kesällä 2017. 

Brysselissä Lattu itse jäi ensin kotiin lapsen kanssa. Kun ajatus töihin palaamisesta alkoi olla ajankohtainen, hän hakeutui EU:n sopimussuhteisten toimihenkilöiden listalle (contract agents), joista valitaan henkilöstöä määräaikaisiin työtehtäviin. Alkutaival oli varsin intensiivinen johdanto komission työkulttuuriin:

”Tein kahden vuoden aikana töitä 16 eri kabinetissa. Siinä oppi tuntemaan eri kabinettien työtavat ja sai samalla laaja-alaista kokemusta eri tehtävistä ja komission käytännöistä. Lyhyet pätkät olivat kuitenkin stressaavia kun paikat vaihtuivat ja piti aina oppia uusia työtapoja”, Lattu kertoo. ”Toisaalta nämä vuodet opettivat stressinsietokykyä sekä avarakatseisuutta työkulttuurien erojen huomioimisessa. ”

Kahden vuoden työrupeama mahdollisti kuitenkin laajojen verkostojen luomisen komission sisällä. Lattu saikin keväällä 2012 kutsun tulla työskentelemään silloisen talouskomissaarin Olli Rehnin kabinettiin. Uusi työ osoittautui monella tapaa vielä aiempaakin haastavammaksi: ”Samaan aikaan syntyi toinen tyttäremme, Kreikan kriisi oli päällä ja Rehn vastuussa eurosta. Työn puolesta se oli pahin paikka missä olen ollut. Vaikka työ oli motivoivaa ja tekemisen energia vei eteenpäin, olivat työpäivät pitkiä ja raskaita. Kesäkuun tullessa olin aivan uupunut, mutta positiivisena puolena tämä rupeama opetti tunnistamaan haitallisen stressin oireet ja niihin ajoissa puuttumisen”, Lattu muistelee.

Nykyään Latun mukaan vaativatkin tilanteet osaa ottaa vastaan ja niitä pystyy hallitsemaan aivan eri tavalla: ”Tässä työssä on omanlaisensa positiivinen draivi; asioiden ja ihmisten dynamiikka, mikä vaikuttaa oleellisesti siihen miten työssä jaksaa.”

Superkiireisessä työympäristössä hyvä yhteishenki ei ole aina itsestään selvä asia. Tämän Lattu on huomannut käydessään läpi lukuisia kabinetteja pooliaikoinaan: ”Kaiken keskellä pitää aina muistaa olla ystävällinen ja ymmärtäväinen muita kohtaan.”

Nykyinen pomo, varapuheenjohtaja Katainen saa kehut hyvästä asenteestaan ja luomastaan myönteisestä ilmapiiristä toimistossaan: ”Jyrki on hyvä pomo, joka uskaltaa antaa tilaa ja vastuuta tiiminsä jäsenille.

Kun varapuheenjohtaja Kataisen vastuulla ovat työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky -politiikat, myös Latun päivittäin käsittelemien aiheiden kirjo on hyvin laaja. Nykyisin komission varapuheenjohtajat vastaavat lainsäädäntöesitysten ja toimintapolitiikkojen koordinoinnista ja yhteensovittamisesta sekä vastuualueilleen kuuluvien komissaarien – Kataisen tapauksessa kymmenen komissaarin – ohjauksesta. Suuri osa työajasta kuluu siis sisäisten asioiden parissa. Lisäksi sidosryhmien erinäisten pyyntöjen ja kirjelmöinnin hoitamiseen sekä varapuheenjohtajan matkojen ja tapaamisten järjestelemiseen menee päivittäin oma tovinsa.

 

Teksti ja kuvat: Katri Puhakainen/EUE