Kuva: www.romania.travel
Uutinen 2.1.2019

Romania ensi kertaa EU-puheenjohtajamaaksi

Romania toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana 1.1.-30.6.2019. Puheenjohtajakausi on Romanialle ensimmäinen. Maa liittyi Euroopan unioniin vuonna 2007.

Romanian ohjelma keskittyy neljään asiakokonaisuuteen: lähentyvä Eurooppa, turvallisempi Eurooppa, Eurooppa vahvana globaalina toimijana sekä yhteisten arvojen Eurooppa.

Romanian kaudelle osuu monia merkittäviä tapahtumia, kuten Britannian EU-ero, Euroopan parlamentin vaalit ja EU:n monivuotisen budjetin (2021-2027) käsittely.

Suomi vuoroon heinäkuun alusta

Suomi aloittaa EU:n neuvoston puheenjohtajana Romanian kauden päätyttyä 1.7.2019. Suomi on toiminut EU:n puheenjohtajamaana aiemmin vuosina 1999 ja 2006.

PUHEENJOHTAJUUS KIERTÄÄ JÄSENMAIDEN kesken puolen vuoden välein. Puheenjohtajan tehtäviin kuuluvat neuvoston ja sitä valmistelevien kokousten suunnittelu ja johtaminen sekä neuvoston edustaminen muissa unionin toimielimissä. Eurooppa-neuvoston ja ulkoasianneuvoston puheenjohtajuudet ovat nykyisin pysyvän puheenjohtajan sekä ulkoasioiden korkean edustajan vastuulla.

Romania, Suomi ja Kroatia muodostavat nyt niin sanotun puheenjohtajamaiden trion, joka julkaisi yhteisen ohjelmansa joulukuussa.

Romanian EU-puheenjohtajakauden Twittertili on @ro2019eu, keskustelua voi seurata myös aihetunnisteella #ro2019eu. Verkkosivut löytyvät osoitteesta: www.romania2019.eu.

Suomen puheenjohtajuutta ja sen valmistelua voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #EU2019FI.