Kuva:
Uutinen 31.1.2020

Brexit-niksit 2.0: verkkokauppaostokset Britanniasta

Britannia erosi EU:sta, kun EU:n ja Britannian välinen erosopimus tuli voimaan 1.2.2020. Erosopimuksella puretaan hallitusti kaikki Britannian EU-jäsenyyteen perustuva yhteistyö ja määrätään vuoden 2020 loppuun asti kestävästä siirtymäkaudesta, jonka aikana EU:n ja Britannian suhde jatkuu EU:n nykysäännöillä.

”Olen tilaamassa vaatteita Britanniasta 31.1.2020 jälkeen. Mitä minun tulisi ottaa huomioon?”

Britannian ja EU:n välinen erosopimus takaa, että eron jälkeen alkavalla siirtymäajalla jatketaan EU:n nykysääntöjen soveltamista. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vaatteita voi tilata brittiläisistä verkkokaupoista aivan kuten ennenkin. Siirtymäaika kestää ainakin vuoden 2020 loppuun.

Konsument Europa ger råd bl.a. i problemsituationer inom e-handeln i EU. Bild: Tussitaikurit
Siirtymäajalla EU:n kuluttajansuojaoikeudet sekä muut verkko-ostoksia koskevat säännöt koskevat edelleen Britanniaa. Kuva: Tussitaikurit

”Entä sitten kuin siirtymäaika loppuu? Mitä sen jälkeen tapahtuu?”

Siirtymäkauden loputtua Britanniasta Suomeen saapuvia lähetyksiä kohdellaan kuten muista kolmansista maista, esimerkiksi Yhdysvalloista saapuvia tuotteita. Toisin sanoen tuotteet on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero sekä mahdollinen tullimaksu. Näiden suuruutta voi arvioida esimerkiksi Tullin laskurin avulla

”Karkeana pääsääntönä voisi siis pitää, että mikäli lähetys toimitetaan Britanniasta EU:n alueelle 1.1.2021 tai sen jälkeen, lähetys verotetaan ja siihen sovelletaan samoja rajoituksia kuin verkko-ostoksiin EU:n ulkopuolelta nykyisin. Oleellista on siis se, milloin lähetys toimitetaan EU:n alueelle. Lähetyksen pitää siis saapua EU:n alueelle Britanniasta 31.12.2020 mennessä, jotta sitä ei tarvitse tullata”, toteaa Nadja Painokallio Tullista.

”Olen tilannut brittiverkkokaupoista säännöllisesti ravintolisiä. Vaikuttaako siirtymäaika tähän?”

Siirtymäajalla ravintolisiä sekä esimerkiksi lääkkeitä ja lemmikkiruokaa voi tilata Britanniasta aivan kuten ennenkin. Siirtymäajan lopun lähestyessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana: ”Erityisesti muun muassa lääkkeiden, ravintolisien ja lemmikkiruokien tilaajien kannattaa olla erityisen tarkkana. Edellä mainittujen tavaroiden tilaaminen EU:n ulkopuolelta on yleensä kiellettyä”, kertoo Nadja Painokallio.